Ryanair je pozvao španske vlasti da zabrane policijskim službenicima da na domaćim linijama unose oružje u avione. Irski nacionalni avioprevoznik je uložio zvaničnu pritužbu španskom ambasadoru u Irskoj, irskom ministarstvu spoljnih poslova i španskoj Vladi zahtevajući da se izmeni zakon koji dozvoljava policajcima da nose oružje na domaćim letovima čak i kada nisu na dužnosti.

Ovakva inicijativa je potekla od strane Ryanair-a nakon manjeg incidenta na jednom od letova ove kompanije na domaćoj španskoj liniji.  Jedan španski policijac koji nije bio na dužnosti se našao u putničkoj kabini sa pištoljem koji je uočen od strane kabinskog osoblja pred poletanje, nakon čega je on skunut sa leta.

"Svim putnicima, uključujući i policijace i vojnike, je zabranjeno unošenje oružja u putničku kabinu bilo kog aviona koji je registrovan u Irskoj", izjavio je portparol Ryanair-a Stiven Meknamara. On se osvrnuo i na konkretan događaj rekavši da je policijac koji je uneo oružje u avion izbačen sa leta i da mu je zabranjeno da ubuduće leti Ryanair-om. Meknamara je potvrdio da je Ryanair uložio zvaničan protest i tražio promenu spornog zakona zato što on utiče na sigurnost leta i dovodi u opasnost sve putnike.