Irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair imao je neplanirani trošak od preko 100 miliona evra tokom 2010. godine na ime plaćanja pomoći i odštete putnicima zbog kašnjenja i otkazivanja letova.

Po pravilima koja važe u Evropskoj uniji avioprevoznici su, u slučaju otkazivanja leta ili kašnjenja, dužni da putnicima obezbede pomoć koja je odgovarajuća situaciji kao i da plate odštetu u slučaju da se radi o njihovoj krivici. Ova pravila se primenjuju i u Srbiji i njih reguliše "Pravilnik o pravima putnika u slučaju kašnjenja, otkazivanja leta ili uskraćenog ukrcavanja" koji je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i koji se primenjuje kod nas od 23. decembra 2009.

Većina kašnjenja i otkazivanja u 2010. su prouzokovana zbog poremećaja u vazdušnom saobraćaju tokom rada islandskog vulkana u aprilu, snežnih mećava krajem godine i brojnih štrajkova kontolora letenja širom zapadne Evrope. U Ryanair-u smatraju da nije pravedno da zbog tih spoljnih faktora oni imaju obavezu pomoći putnicima i plaćanja odšteta.

Kako bi smanjili uticaj ovih vanrednih troškova u Ryanair-u su odlučili da počev od 4. aprila 2011. uvedu naplatu dodatnih dva evra na sve rezervacije. Ujedno u ovoj kompaniji pozivaju sve ostale aviokompanije na zajedničku kampanju kako bi se oslobodili odgovornosti u slučaju nepredviđenih događaja na koje oni ne mogu da utiču.