Royal Jordanian planira da uspostavi redovan saobraćaj iz Beča ka Sjedinjenim Američkim Državama, piše austrijski Der Standard.

Jordanska aviokompanija, članica Oneworld alijanse, navodno planira da uspostavi stopover u Beču na letovima od Amana do Majamija i Los Anđelesa i tražila je od austrijskih vlasti pravo da prevozi putnike i na relaciji Beč – SAD – Beč.

Iako su austrijske vlasti veoma stroge po pitanju izdavanja dozvola stranim (vanevropskim) aviokompanija u cilju zaštite Austrian Airlinesa, očekuje se da bi ovaj zahtev ipak mogao proći.

Der Standard se poziva na izvor iz austrijskog ministarstva saobraćaja koji je potvrdio da generalno postoji pozitivan stav prema ovoj ideji Royal Jordaniana. Navodi se da je za odobrenje takvih letova neophodno prvo promeniti bilateralni sporazum o vazdušnom saobraćaju između Austrije i Jordana. Ukoliko bi sve bilo u redu, kako se očekuje prvi letovi bi mogli da budu realizovani već na proleće naredne godine. Za ove letove bi mogao biti korišćen avion B787 (Dreamliner) koji treba da uđe u flotu jordanske kompanije sledeće godine.

Navedeno je da se razmatra da se letovi čak obavljaju uz dodavanje oznake domaćeg austrijskog prevoznika Nikija koji je preko svoje matične aviokompanije Airberlin takođe u Oneworld alijansi.