Deveti po redu regionalni sajam avioruta Routes Europe počeo je u Marseju u nedelju, 6. aprila.

Ovaj, do sada najveći evropski skup koji se smatra berzom avioruta posetiće preko 1200 menadžera iz svetskih aviokompanija i evropskih aerodroma.

Sajam će trajati tri dana, tokom kojih će se menadžeri sastajati jedni s drugima i dogovarati nove aviolinije u narednoj godini u Evropi.

U Marseju su prisutni menadžeri za nove linije i destinacije iz 115 aviokompanija što je najviše do sada na ovom događaju. Tu će biti i predstavnici 350 aerodroma kao i 50-tak turističkih organizacija.

"Evropa je jedno od najvećih i najrazvijenihih vazduhoplovnih tržišta u svetu. Možete videti najimpresivnije stope rasta bilo gde u svetu, ali je tržište Evropske unije najveće i možda sa najvećim unutrašnjim privrednim vezama, što donosi više od 500 miliona potencijalnih putnika. To objašnjava ovako snažan interes i posećenost koje imamo priliku da vidimo na Routes Europe ove godine", izjaviola je Katie Bland, direktorka ove manifestacije i UBM-a koji je organizator događaja.

Prema saopštenju organizatora sajma zakazano je više od 6000 direktnih sastanaka između aviokompanija i aerodroma. Na sajmu su prisutne sve vodeće evropske aviokompanije poput Air Francea, British Airwaysa, Iberije, Alitalije, Lufthans, Turkish Airlinesa kao i sve lowcost kompanije. Tu su i mnogi svetski igrači poput American Airlinesa i China Southern Airlinesa. Oni će u direktnim razgovorima sa predstavnicima aerodroma pokušati da pronađu ideje i rešenja za buduće širenje sopstvene mreže linija.

Domaćin sajma je aerodrom Marseille-Province, a glavni pokrovitelj je francuska nacionalna aviokompanija Air France.