Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd će 2013. godinu završiti sa rekordnim brojem putnika u svojoj istoriji, javlja RTS.

Na ovom aerodromu je tokom decembra registrovano 264.000 putnika što je povećanje od preko 17 posto u odnosu ne poslednji mesec prošle godine.

Ukupan broj putnika koji će biti registrovani na beogradskom aerodromu ove godine će biti 3,54 miliona čime će on prestići aerodrom u Sofiji.

Pušionica i kabine za spavanje

Zbog zakonskih ograničenja na aerodromu nije bilo moguće otvaranje pušionice za putnike u tranzitu.


Na rešavanju tog problema intenzivno se radi sa Ministarstvom zdravlja i očekuje se u narednoj godini da će aerodrom ponovo dobiti odvojene prostore za pušače, bez čega je nezamisliv bilo koji aerodrom koji ima ili očekuje transferne putnike.


Posebnu zanimljivost unutar tranzitne zone predstavljaće i moderne kabine za spavanje koje će biti postavljene u narednoj godini saznaje Aviokarta.net.

Aerodrom Beograd ima putnika godišnje koliko Ljubljana i Zagreb zajedno, a sa povećanjem saobraćaja Air Serbije očekuje se još veći rast u 2014. godini.

Samo na osnovu najavljenih novih linija i frekvencija nacionalne aviokompanije u sledećoj godini se očekuje povećanje aviooperacija i saobraćaja za blizu 60 posto, što bi moglo da donese i do 30 posto novih putnika.

Prelazak granice od 4 miliona putnika u narednoj godini moglo bi da bude upitno samo u slučaju da se građanima Srbije ponovo vrate vize za Evropsku uniju.

Najveći porast se očekuje kod transfernih putnika, čiji rast je već u ovoj godini primetan.

Zahvaljujući reformi Air Serbije i njenog okretanju ka transfernim putnicima Beograd je već sada privukao brojne nove putnike koji preko njega putuju do svojih krajnjih destinacija.

Osim tradicionalnih putnika iz regiona bivše Jugoslavije, koji beogradski aerodrom koriste kao čvorište krajem godine primetno je sve više stranaca iz Istanbula, Soluna, Atine, Bukurešta koji preko Beograda idu ka Zapadnoj Evropi i Skandinaviji. Putnički tokovi na ovim rutama su jaki i u suprotnom smeru.

U sledećoj godini se očekuje otvaranje novih linija Air Serbije prema Budimpešti, Kijevu, Sofiji, Varni i Bejrutu, dok je Kairo pod znakom pitanja zbog nestabilne političke situacije.

Mnoge druge kompanije su takođe najavile nove letove. U januaru EasyJet otvara liniju ka Ženevi, posle veoma uspešne linije ka Milanu koju je otvorio ove godine. TAP Portugal će povezati Lisabon sa Beogradom od jula kada se očekuje i ponovno uspostavljanje direktnog saobraćaja sa Barselonom od strane tamošnjeg lowcost prevoznika Vuelinga. U maju je planirana još jedna linija ka Ženevi, koju bi trebalo da otvori švajcarski Darwin Airline (pod imenom Etihad Regional).

Aviokompanije koje već lete do Beograda najavljuju proširenja kapaciteta i saobraćaja. Wizz Air je najavio veoma zanimljivu liniju do Larnake, a očekuje se da uskoro potvrdi i obnavljanje saobraćaja ka grčkim ostrvima tokom letenje sezone.

Proširenja tranzitne zone aerodroma

Na aerodromu su u toku radovi na proširenju tranzitne zone unutar Terminala 2, nakon čega će njegov kapacitet dostići 8 miliona putnika  na godišnjem nivou. Radovi se obavljaju isključivo sopstvenim sredstvima (iz ostvarenih prihoda aerodroma) i u toku je završetak druge faze građevinskih radova (gejtovi C3-6), nakon čega se prelazi na treću fazu koja podrazumeva sređivanje gejtova od A6 do A10.

U poslednjoj fazi će se raditi nadogradnja još jednog sprata iznad pristanišnih holova kako bi se razdvojili putnici u dolasku i odlasku što će pojednostaviti aerodromske procedure. Takođe se početkom godine očekuju radovi na formiranju dva autobuska gejta (izlaza) za ukrcavanje putnika u avione koji su parkirani na udaljenim pozicijima bez kontakta sa zgradom.

S obzirom na sve više transfernih putnika na aerodromu ozbiljno rade na poboljšanju tranzitne zone i na uvođenju novih sadržaja. Osim kafića i duty free prodavnica uskoro se očekuje otvaranje i luksuznih radnji Victoria's secret i Swarowski.