Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je u aprilu zabeležio rekordan porast broja putnika od 46%. Tog meseca je ukupno registrovano 368.171 puntika u odnosu na 251.873 koliko je bilo prošlog aprila.

U aprilu se prvi put posle desilo i da je porast broja putnika veći od porasta aviooperacija što je znak da su aviokompanije povećale kapacitet svojih aviona koje šalju do Beograda ili je popunjenost putničke kabine bila veća.

Prema statističkim podacima koje redovno objavljuje beogradski aerodrom u aprilu je bilo za 39% više aviooperacija  odnosno 4.663 poletanja i sletanja, prevezeno je za 41% više robe, ukupno 899 tona kao i 12% više pošte, odnosno 96 tona.

April je prvi mesec letnjeg reda letenja i tada aviokompanije pojačavaju svoje linije, dodaju nove polaske i uvode letelice sa većim kapacitetom.

Beograd – Hurgada

Ovog aprila sa beogradskog aerodroma je pokrenuta jedna nova linija. Air Cairo je uspostavio redovan saobraćaj sa Hurgadom od 17. aprila. Na prvom letu ka Hurgadi je bilo 152 putnika u avionu koji ima 174 putnička mesta. Sličan broj putnika (154) je bio i na drugom letu koji je obavljen 27. aprila. Kako nam je potvrdio Zdravko Majnik, direktor predstavništva ove kompanije u Beogradu u planu su još tri polaska tokom maja (8, 18. i 29) dok će od 1. juna linija biti redovna sa tri nedeljna polaska: sredom, četvrtkom i nedeljom.

Air Cairo planira da obavlja redovan saobraćaj između Beograda i Hurgade sve do 02. . novembra, a u zavisnosti od potreba tržišta ova kompanija planira da nastavi održavanje veze sa Egiptom i nakon tog datuma, ali sa letovima od Beograda do Kaira.

Dva čarter leta ka Hurgadi tokom aprila je obavila i Nesma Airlines.

Prvi čarteri ka Turskoj

U aprilu je Beograd dobio i direktnu vezu sa Antalijom, što je najranije do sada. Čarter letovi ka Antalijskoj regiji obično su počinjali krajem maja, ali ove godine je Freebird Airlines počeo sa jednim nedeljnim letom već od 19. aprila.

Krajem maja Onur Air bi trebalo da počne sa čarter letovima ka Antaliji i Bodrumu, dok će AnadoluJet leteti pod oznakama Turkish Airlinesa na čarter letovima ka Antaliji tek od juna.

Nove linije u maju

Tokom prvomajskih praznika beogradski aerodrom je dobio i dve nove linije: Beograd – Varna, koju je 1. maja uspostavila nacionalna aviokompanija Air Serbia i Beograd – Ženeva, na kojoj će leteti Etihad Regional.

Na prvom polasku Air Serbije ka Varni bilo je 15 putnika, dok se avion prazan vratio iz ovog bugarskog letovališta, saznajemo od izvora bliskog kompaniji. Na ovoj liniji leti avion ATR 72 sa 66 putničkih sedišta, a broj putnika se blago povećava, pa je u ponedeljak 5. maja iz Beograda odletelo 14 putnika, a u njega je iz Varne stiglo 19 putnika.

Etihad Regional je, sa druge strane, zabeležio solidnu popunjenost svog aviona Saab 2000 koji ima 50 putničkih mesta. Na prvom letu ka Beogradu bilo je 32 putnika, dok je iz Beograda otputovalo 24 putnika. Na ovoj liniji Etihad Regional ima žestoku konkurenciju EasyJeta i Swissa.

Croatia Airlines se vratila na beogradski aerodrom. Sezonska linija ka Splitu počela je 3. maja. Tokom ovog meseca letovi će se obavljati jednom nedeljno, a kasnije su u planu tri nedeljna leta sve do kraja septembra. Air Serbia u maju takođe počinje sa sezonskim linijama prema hrvatskom primorju. Letovi do Dubrovnika i Splita počeće 15. i 16. maja.

U maju će Beograd dobiti još jednu liniju. Air Serbia planira da 29. maja otočne direktan saobraćaj između Beograda i Varšave, avionom Airbus A319. Na ovoj liniji već saobraća poljski LOT, a dve aviokompanije su najavile saradnju.

Tunisair će od 27. maja početi čarter letove ka Enfidi.


Foto: Etihad Regional Saab 2000 na beogradskom aerodromu na prvom letu, 1. maja 2014. godine.