Estonian Air je među prvim aviokompanijama na svetu koje će u saradnji sa moskovskim aerodromom Šeremetjevo putnicima ponuditi mogućnost registracije za let preko Skype video poziva. Nova usluga je trenutno u test fazi.

Video pozivi preko interneta omogućiće putnicima da se preko svog Skype naloga prijave (registruju, čekiraju) za let. Skype check-in procedura je jednostavna. Putnik se uloguje na Skype a potom uspostavlja video poziv sa aerodromskom check-in službom. Putnik dalje treba da izdiktira svoje prezime, detalje o letu i da prinese svoj pasoš kameri, kako bi se potvrdio njegov identitet. Nakon toga putniku će stići karta za ukrcavanje (boarding karta) koju treba da odštampaju i sa kojom se mogu uputiti direktno ka izlazu (gejtu) za svoj let. Skype čekiranje se može obaviti od kuće, iz kancelarije ili internet kafea.

Komercijalni direktor Estonian Air-a, Rauno Paras je veoma srećan što je njegova kompanija među pionirima u ovom načinju čekiranja. On tvrdi je procedura veoma jednostavna i nada se da će to olakšati putnicima čekiranje. U narednom periodu biće analizirane reakcije putnika na novu uslugu, pa će od toga zavisiti da li će se ona proširivati i na druge aerodrome do kojih leti ova kompanija.

Novi način čekiranja predstavlja pojednostavljeni tradicionalni način kada putnik dolazi na šalter i razgovara sa službenikom aviokompanije. Omogućavanje putniku da obavi ovaj vid prijave za let ali od kuće ili sa bilo kog mesta gde ima pristup internetu je veoma značajan.

Povodom predstavljanja novog načina registracije za let istaknuto je da je su putnici Estonian Air-a u velikoj meri otvoreni prema samostalnim procedurama i da ih lako prihvataju i koriste. Čak 37,5% putnika ove kompanije koristi napredne usluge i samostalno obavlja check-in procedure uz pomoć interneta ili automatskih šaltera (self service kiosk). Broj putnika koji se okreću automatskim opcijama raste velikom brzinom. U poslednje dve godine je udvostručen. U korišćenju savremenih načina registracije za let posebno se ističu putnici iz Skandinavije, od kojih više od dve trećine redovno koristi mogućnosti samostalnog čekiranja.