Red Bullov “Dan za letenje”, poznatiji pod imenom Red Bull Flugtag stiže u Srbiju. 22. juna.

Ada Ciganlija, će tog dana biti pretvorena u poligon za letenje na kome će se takmičiti preko 30 timova sa svojim odvažnim pilotima i članovima posade u kreativnim ručno izrađenim letelicama. Takmičenje se zasniva na pokušajima da letelice na ljudski pogon polete sa rampe visoke 6, a duge 30 metara.

Tokom prijavne faze, 284 tima iz cele Srbije poslalo je prijave za učešće na ovom nesvakidašnjem dešavanju, a stručni žiri u čijem sastavu su bili vazduhoplovni novinar Petar Vojinović, kao i radijski voditelj i pilot Zoran Modli, nije imao nimalo lak zadatak da odabere one najbolje. Da li su zaista uspeli u tome videćemo u junu na Adi, ali letelice poput Ćaknute ovce, Angry Serbs, Uloška s krilcima, Buvara džeta i mnogih drugih interesantnih skica garantuju dobru zabavu.

Na Red Bull Flugtagu prvenstveno je bitna kreativnost letelice, ali i nastup tima na rampi i daljina. Pre poletanja, svaki tim će imati 30 sekundi vremena za nastup na rampi, a poželjno je da članovi tima budu odeveni u skladu sa svojom letelicom. Nastup na rampi, letelicu i postignutu daljinu ocenjivaće četvoročlana komisija za letenje. Iz tog razloga, može da se desi da pobedi letelica koja nije imala najduži let, već je nasmejala publiku do suza.

Timove koji se nađu na pobedničkom postolju očekuju nezaboravne nagrade. Prvoplasirana ekipa imaće priliku da uživa u letu sa Douglas DC6, predsedničkim avionom Josipa Broza Tita koji se danas nalazi u Red Bullovom Hangaru 7 u Austriji. Drugoplasirani tim će osvojiti let sa akrogrupom Stars iz Novog Sada u mlaznom avionu Galeb G2, dok trećeplasiranu ekipu očekuju padobranski tandem skokovi. Posebna nagrada, u vidu akrobatskog leta, očekuje i tim koji uspe da obori svetski rekord u daljinskom letu od 69,79 metara.

Publika koja dođe 22. juna na Adu Ciganliju pored glavnog dela takmičenja imaće priliku da vidi i nastup Nemca Matijasa Dolderera u svom akrobatskom avionu, Red Bull Skydiving tim koji će izvesti skok u specijalnim odelima zvanim wingsuit i nastup Novosadskog tima Stars u avionima Galeb G2.

Red Bull Flugtag prvi put je održan na Dunavu u Beču davne 1992. godine. Do danas ovo dešavanje je održano vise od 100 puta u 33 zemlje širom sveta, a pored velikog broja pilota i timova okupljalo je i do 300.000 gledalaca.