Air Serbia je objavila delove iz svog finansijskog izveštaja kojima javnosti želi da skrene pažnju na "ostvareni uspeh u prvom kvartalu".

Kako se navodi u saopštenju kompanije Air Serbia je zabeležila rast od 66 posto prevezenih putnika u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine kada je poslovala kao Jat Airways.

U istom periodu je ostvaren i rast prihoda od 47 posto što je za upravu Air Serbije znak da se ova kompanija kreće "ka pozitivnoj nuli u 2014. godini".

Kako nam je rečeno u Air Serbiji ova kompanija nema zakonsku obavezu da objavljuje kvartalne finansijske izveštaje javnosti, ali je to urađeno kako bi se istakli dobri postignuti rezultati.

Danny Kondić, generalni direktor Air Serbije tvrdi da je "pored znatnog porasta prihoda od putničke prodaje, ostvaren i sve veći prihod od prevoza robe". Air Serbia je prema saopštenju u prva tri meseca ove godine prevezla 364.924 putnika i 175 tona robe.

Među podacima iz izveštaja nije se našao i podatak o operativnim troškovima, tj. o troškovima kompanije nastalim iz poslovanja, iako bi se tek sa tim podatkom mogao doneti zaključak da li je prvo tromesečje bilo uspešno ili ne. Taj podatak će ostati tajna sve do februara naredne godine, kada će Air Serbia objaviti svoj prvi godišnji finansijski izveštaj.

Iz ove kompanije su za Aviokarta.net danas potvrdili da sve svoje obaveze prema Jat Tehnici i aerodromu "Nikola Tesla" redovno izmiruju iako u nedavno objavljenom finansijskom izveštaju aerodroma "Nikola Tesla" za prvo tromesečje ove godine stoji da dospela potraživanja od Air Serbije ne starija od 60 dana iznose 254,5 miliona dinara (oko 2,2 miliona) evra.

Iz izveštaja se navode i podaci da je mreža linija proširena na 31 grad i da su pristigla još tri uskotrupna aviona u flotu.

Kondić navodi da Vlada Republike Srbije i Etihad Airways kao deoničari i parteri pružaju veliku podršku Air Serbiji i time višestruko doprinose uspehu aviokompanije.