Zbog drastičnog pada cene sirove nafte Qatar Airways je doneo odluku da snizi doplatu za gorivo koja se obavezno plaća uz sve kupljene karte.

Ovu informaciju je potvrdio prvi čovek kompanije Akbar Al Baker ali nije mogao da precizira kada će sniženje stupiti na snagu i koliko će ono iznositi.

Sigurno je jedino da smanjenje neće biti direktno proporcionalno smanjenju cene nafte, ali će ono biti pažljivo određeno kako bi se sačuvala profitabilnost kompanije, rekao je Al Baker.

Doplata za gorivo se naplaćuje uz cenu aviokarata i to kao obavezan sastavni deo ukupne cene. Na kartama se predstavlja kao "YQ taksa", a javnost je godinama pogrešno shvata kao "aerodromske takse" što je apsolutno pogrešno. Svaki cent naplaćen kroz ovu YQ taksu odlazi direktno aviokompaniji i nema nikakve veze sa aerodromima.

Ove doplate su izuzetno visoke i one su promenjive. Čine sastavni deo cene karte i ponašaju se na identičan način kao i sama osnovna tarifa, što je često u suprotnostima sa potošačkim zakonima. Ova doplata je nerefundabilna ako je karta nerefundabilna. U redu je da putnik plati doplatu za gorivo ako je iskoristio kartu i leteo, ali ako je otkazao kartu koja je nerefundabilna onda on nije ni leteo pa nije ni trošio gorivo te prema tome ne bi trebalo ni da plaća tu taksu.

Aviokompanije redovno podižu iznos doplate za gorivo u vreme kada cena sirove nafte raste, ali kada pada, kao što je to sada slučaj, ne sete se i da je snize. Zbog toga ovih dana trpe silne pritiske medija. Zbog tih pritisaka kineske aviokompanije su najavile da će sniziti iznos doplate za gorivo.

Reuters piše da je britanska vlada izdala preporuku domaćim aviokompanijama da snize doplatu za gorivo.

Prema podacima međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, procena je da će aviokompanije u 2015. smanjiti svoje troškove za gorivo. Umesto očekivanih 204 milijardi dolara kompanije će za gorivo izdvojiti 192 milijarde, tvrdi IATA.