Nacionalna aviokompanija Katara Qatar Airways se u potpunosti preselila na novi aerodrom u Dohi – Hamad International Airport, koji od danas 27. maja postaje glavni međunarodni aerodrom u ovom gradu.

Stari međunarodni aerodrom nedaleko od strogog centra Dohe su već ranije napustile mnoge aviokompanije koje su sve svoje operacije prebacile na Hamad International, arhitektonsko čudo na samoj obali Persijskog zaliva.

Poslednja je svoju seobu završila nacionalna aviokompanija Qatar Airways koja osim letova na novi aerodrom prebacuje i svoju glavnu tehničku bazu.

"Prebacivanje svih naših operacija na aerodrom Hamad je značajan trenutak za Qatar Airways, onaj za koji se pažljivo pripremate duže vreme", rekao je generalni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker.

Novi aerodrom ima kapacitet za 8700 putnika na sat što će doprinete brzom i nesmetanom protoku putnika od sale za čekiranje do ukrcavanja na let. Ukupan kapacitet aerodroma na godišnjem nivou je 30 miliona putnika, a nakon kompletnog završetka biće 50 miliona.

Na njemu se nalazi ukupno 138 šaltera za čekiranje putnika (check-in). Qatar Airways poseduje posebne šaltere za čekiranje putnika u biznis klasi (16 šaltera) kao i 14 luksuznih šaltera za čekiranje putnika u prvoj klasi.

Kao i ranije na starom aerodromu i ovde se šalteri za čekiranje otvaraju tri sata, a zatvaraju se sat vremena pre planiranog leta. Na aerodromu se nalaze i brojne elektronske pasoške kapije.

Aerodrom Hamad International poseduje preko 70 prodavnica među kojima su i mnogi svetski poznati modni i tehnički brendovi. Na novom aerodromu se nalazi i preko 30 kafića i restorana.

Letovi Qatar Airwaysa iz Beograda do Dohe su od danas takođe prebačeni na novi aerodrom, a transfer na njemu će takođe biti znatno jednostavniji i udobniji.