Brojni svetski mediji danas su objavili da Qatar Airways pristupa Oneworld alijansi. Ova informacija bi, prema pisanju Rojtersa, trebalo da bude zvanično objavljena u ponedeljak 8. oktobra u Njujorku.

Kako Financial Times saznaje saopštenju će prisustvovati Vili Volš, izvršni direktor International Aviation Groupa-a (British Airways i Iberia), Tom Horton, izvršni direktor American Airlines-a i izvršni direktor Oneworld alijanse Brus Ešbi.

Niko od zvaničnika Qatar Airways-a i Oneworld alijanse nije želeo da govori o predstojećem saopštenju, a krajem prošle nedelje kada se pojavila nezvanična informacija da Qatar Airways pristupa alijansi stigla su demantovanja iz ove kompanije.

Akbar Al Baker, izvršni direktor Qatar Airways-a je odbacio ove tvrdnje i nazvao ih glasinama. Mediji ipak saznaju da Qatar pregovara sa Oneworld alijansom već mesecima.

British Airways, aviokompanija koja je jedan od osnivača alijanse, već duže razgovara sa Qatar Airways-om o uspostavljanju zajedničkog posla na održavanju Kengurove rute (Evropa – Australija) nakon što se njen višedecenijski partner Qantas povukao iz zajedničkog posla i okrenuo se novom partneru Emirates-u.

Qatar Airways, kao druga po veličini bliskoistočna aviokompanija, prva u svetu po kvalitetu usluge i jedna od najnaprednijih aviokompanija na svetu biće ogromno pojačanje Oneworld alijansi. Qatar Airways će od 20. novembra 2012. godine leteti na redovnoj liniji od Dohe do Beograda.