Qatar Airways je juče (17. septembar) u Airbusovoj fabrici u Hamburgu primio prva dva superdžambo aviona (Airbus A380), nakon tromesečnog kašnjenja.

Izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker je odbio da za kašnjenje okrivi Airbusa, naglašavajući da je razlog za nešto kasniju isporuku u visokim standardima uređenja putničke kabine, koje je Qatar Airways želeo da ispuni, a za koje je potrebno više vremena.

Qatarovi superdžambo avioni imaće po 517 sedišta u tri putne klase: osam u prvoj, 48 u biznis i 461 u ekonomskoj klasi.

U obraćanju novinarima Al Baker se uz osmeh izvinio što novi avioni ne poseduju "apartmane, rezidencije ili batlere", ali je rekao da umesto toga ima "klasu".

"A380 koji danas predstavljamo nije kao i svaki drugi A380. Mi sami (Qatar Airways) smo kompletno dizajnirali putničku kabinu, svaki element unutrašnjeg dizajna i tako smo mu dali lični pečat kakav nije viđen ni u jednom drugom avionu", rekao je Al Baker, očigledno veoma ponosan na uređenje enterijera novog aviona.

Prva linija na kojoj će superdžambo saobraćati biće između Dohe i Londona počev od 10. oktobra, a potom će do kraja oktobra početi i letovi do Pariza.

Novi aerodrom u Dohi, koji je nedavno otvoren je pravljen tako da može da prihvati A380. Na njemu postoji pet kontaktnih gejtova izgrađenih specijalno za Airbus A380. Qatar Airways ima ukupno naručenih 10 aviona Airbus A380, poznatog kao superdžambo.