Qatar Airways sutra u ponoć po katarskom vremenu postaje punopravni član Oneworld alijanse.

Alijansa će tako dobiti novog člana, jednu od najboljih svetskih aviokompanija koje odlikuje vrhunska i nagrađivana usluga koju pruža putnicima. Qatar Airways je jedna od najnaprednijih svetskih aviokompanija i prva iz bliskoistočne "velike trojke" koju osim nje čine i Emirates i Etihad, koja je postala članom neke svetske avioalijanse.

Od sutrašnjeg prvog planiranog leta na liniji od Dake prema Kataru (QR 633) koji polazi u 3:15 po lokalnom vremenu (00:15) po katarskom putnici će imati na raspolaganju uslugu koja je u potpunosti usklađena sa uslugom koju pružaju aviokompanije Oneworld alijanse.

Qatar Airways leti do više od 130 gradova u 70 zemalja na svim kontinentima, a jedna od destinacija ove kompanije je i Beograd, koji će od sutra i zvanično ponovo postati destinacija Oneworld alijanse, što je prestao da bude povlačenjem British Airwaysa i bankrotom Maleva. Osim Srbije, nova tržišta za alijansu postaće i Etiopija, Iran, Ruanda i Tanzanija.

Sutrašnjim letom od Dohe do Beograda (QR 245) koji je planiran za 13 časova na aerodrom "Nikola Tesla" Srbija se ponovo vraća na mapu destinacija Oneworld alijanse.

Akbar Al Baker, izvršni direktor Qatar Airwaysa je izjavio povodom pristupanja Oneworld alijansi da alijanse imaju izuzetno značajnu ulogu u avioindustriji dana i da će se to nastaviti i u budućnosti.

"Pristupanje alijansi predstavlja veoma značajan korak u razvoju Qatar Airwaysa", rekao je Al Baker.

Na ceremoniji povodom ulaska Qatar Airwaysa u Oneworld alijansu biće otkriven prvi avion u floti ove kompanije sa novim znakom alijanse. To je Boeing 777-300 i to će biti prvi avion koji će sleteti na novi aerodrom u Dohi – Hamad International Airport, koji je napravljen kako bi ojačao Dohu kao važno međunarodno vazdušno čvorište.

Izgradnja aerodroma koštala je 15,5 milijardi američkih dolara. Njegov kapacitet je 50 miliona putnika godišnje.