Qantas je počeo danas da obnavlja letove prema uobičajenom redu letenja, nakon što je australijski sud naložio hitnu obustavu štrajka i uspostavu letova.

U subotu, 29. oktobra Qantas je prizemljio celokupnu flotu, obustavio je sve letove i saopštio je da svi zaposleni u toj kompaniji od tog dana neće dobijati platu. Na ovakav ekstremni korak menadžment kompanije je bio prinuđen nakon neprekidnog niza štrajkova sa kojima se kompanija suočavala od avgusta.

Sukob kompanije sa sindikatima nastao je nakon objavljivanja plana o ukidanju oko hiljadu radnih mesta i ustupanju pojedinih poslova drugim firmama. Ovakva odluka doneta je u skladu sa najavljenim merama štednje zbog ostvarenog godišnjeg gubitka od 200 miliona australijskih dolara, ali je izazvala veliku zabrinutost 35 hiljada zaposlenih u kompaniji. Posledica odluke je niz štrajkova koji su organizovani od strane raznih sindikata što je kompaniji donelo višemilionske gubitke.

Kao odgovor na brojne štrajkove menadžment je u subotu odlučio da u potpunosti obustavi rad. Ova odluka izazvala je žestoke reakcije u celom svetu a Qantas je dospeo u udarne vesti svih svetskih medija sa jednim jedinim pitanjem – da li je to kraj australijske aviokompanije?

Vlada Australije je izrazila veliku zabrinutost povodom obustave saobraćaja i preporučila hitno postizanje dogovora i ponovno uspostavljanje letova.

Prekidom rada bilo je zahvaćeno preko 70 hiljada putnika Qantas-a kojima je iz ove kompanija savetovano da ostanu kod svojih kuća i da ne kreću na aerodrom pošto letova neće biti. Qantas je putnicima ponudio refundacije i preusemravanje putovanja.

Tokom vikenda u hitnom zasedanju australijski privredni sud je naredio hitnu obustavu štrajka što je i učinjeno. Vlada je pozdravila ovu odluku a sindikati su pored prekida štrajkova zatražili šestomesečno odlaganje odluke o smanjenju broja zaposlenih kako bi se taj period iskoristio za pregovore sa menadžmentom.

Letovi Qantas-a su obnovljeni danas, 31. oktobra, od podneva po australijskom vremenu a u ovoj kompaniji tvrde da će se domaći saobraćaj normalizovati tokom narednog dana dok će za međunarodni saobraćaj biti potrebno dan ili dva. Tokom prekida saobraćaja otkazano je 447 letova.