Kompanija Honeywell Aerospace je obavila veliko istraživanje u regionu Bliskog istoka koje je pokazalo da je povezanost na globalnu internet mrežu postalo veoma važno za putnike u aviosaobraćaju.

Ova kompanija koja radi na razvoju tehnologije koja će omogućiti veću zastupljenost širokopojasnog interneta na letovima širom sveta, utvrdila je da čak 76 posto ispitanika smatra dostupnost interneta tokom leta ključnom stavkom.

70% ispitanih bi veoma rado doplatilo za korišćenje interneta na dugolinijskim letovima, dok bi u kratkolinijskom saobraćaju 47% putnika bilo spremno da izdvoji novac za to.

Honeywell je kroz sprovedeno istraživanje saznao da putnici vole da budu povezani na net i tokom leta, da mogu da pristupe aktuelnim dešavanjima, svojim email nalozima i online društvenim zajednicama.

Uskoro će ponašanje putnika tokom leta biti značajno promenjeno i putnici će umesto gledanja filmova na aviokompanijskom sistemu zabave tokom leta, čitanja magazina ili spavanja biti udubljeni u sopstvene elektronske uređaje i sami će birati sadržaje kojima žele da popune vreme tokom leta.

U istraživanju se došlo i do nekih interesantnih pokazatelja. Čak 35% putnika bi rado menjalo mogućnost izbora omiljenog sedišta za povezanost na net, dok bi se svaki peti putnik (22%) rado odrekao besplatne hrane tokom leta.

Podatak koji je možda i najvažniji i koji može značajno uticati na usluge koje pružaju aviokompanije i na njihovo prilagođavanje u bliskoj budućnosti je procenta putnika kojima bi dostupnost interneta bila ključna stavka prilikom izbora avioprevoznika. Čak 68% putnika smatra da bi ako postoji mogućnost izbora pre izabrali aviprevoznika koji nudi internet na letu.