Severna Amerika je spavala kraće prvog vikenda u martu, a Evropljani će jedan sat sna izgubiti ovog vikenda.

Prelazak na letnje računanje vremena (DST – Daylight Saving Time) se premenjuje u celoj Evropi uz izuzetak Rusije, Belorusije, Islanda, Gruzije i Jermenije.

U nedelju 29. marta rano ujutro u dva sata, vreme će biti pomereno za jedan sat unapred na tri sata.

Moderni časovnici na raznim uređajima se automatski prilagođavaju letnjem vremenu, tako da treba obratiti pažnju da se na već promenjeno vreme ne doda još jedan sat.

Prvog dana letnjeg računanja vremena tradicionalno se menja i standardni red letenja. Tog dana aviokompanije i aerodromi prelaze na letnji red letenja u kome obično ima više letova.

Oni putnici koji budu zaboravili da podese svoje časovnike (posebno budilnike) na letnje vreme rizikuju da propuste let.

Prema važećim međunarodnim pravilima u aviosaobraćaju sve aviooperacije se obavljaju prema redu letenja koji se uvek prikazuje sa lokalnim vremenom, tako da će poletanje aviona sa evropskih aerodroma ostati nepromenjeno gledajući u sat, ali će to zapravo biti jedan sat ranije u odnosu na zimsko vreme.

Ove godine je izuzetak Rusija, koja neće prelaziti na letnje računanje vremena, tako da će između ove zemlje i griničkog vremena (GMT) biti razlika od dva sata, a između Rusije i centralno-evropske vremenske zone (CET) u kojoj se i Srbija nalazi razlika će se smanjiti na jedan sat. Istočno-evropska vremenska zona (EET) u kojoj se nalaze zemlje Baltika, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Grčka i Turska imaće isto vreme kao i Rusija.

Ilustracija: Vremenske zone u Evropi tokom letnjeg računanja vremena, (c) timeanddate.com