Avion flydubaija u kome je bilo 154 putnika upucan je po sletanju na aerodrom u Bagdadu.

Ovaj opasan incident je prošao bez povređenih, ali je izazvao lančanu reakciju otkazivanja letova ka ovom aerodroma.

Informaciju o incidentu saopštila je i sama aviokompanija flydubai koja je potvrdila da je pucano na avion iz vatrenog oružja odmah nakon sletanja na letu FZ 215 iz Dubaija. Potvrđeno je i oštećenje trupa aviona.

Svi putnici su se normalno iskrcali iz aviona preko aviomosta i niko od njih nije zatražio bilo kakvu medicinsku pomoć. Aviokompanija flydubai je poslala drugi avion u Bagdad kako bi prevezla putnike koji su čekali na let za Dubai.

Ova aviokompanija je od danas suspendovala letove ka Bagdadu do daljnjeg odmah nakon što su vazduhoplovne vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata izdale zabranu letova do glavnog grada Iraka usled ugrožene bezbednosti.

I aviokompanija Emirates je odmah otkazala letove ka Bagdadu, ali će ova kompanija nastaviti letove do iračkog grada Erbil koji se nalazi u kurdskom delu zemlje kao i do Basre, koja je na jugu Iraka. Etihad Airways i Air Arabia su takođe suspendovali letove ka Bagdadu, a emiratskim kompanijama se odmah pridružio i Turkish Airlines.

Američke i evropske vazduhoplovne vlasti su još prošle godine izdale upozorenje aviokompanijama da iznad teritorije Iraka lete na velikim visinama. Nekada veoma prometan vazdušni put preko Iraka ostao je pust nakon što su mnoge velike aviokompanije počele da zaobilaze ovu zemlju.