Avion Airbus A350 XWB je uspešno završio probnu kampanju nazvanu "Early Long Flight" koja je obuhvatala dva leta sa putnicima i posadama Air Francea i Lufthanse.

Letovi su obavljeni 2. i 3. juna i na njima je učestvovalo ukupno 500 putnika koje su činili radnici Airbusa i posebni stručnjaci za putničke kabine aviona.

Njihov zadatak je bio da tokom leta testiraju sve aspekte putničke kabine.

Na proveri su bila sedišta, osvetljenje, ventilacija, elektronski sistem zabave tokom leta, prostor za kabinsko osoblje, toaleti, elektrika, rezervoari za vodu i odvodi.

Oba probna leta su počela sa aerodroma u Tuluzu i tu su se i završila. Letovi nisu obavezni deo testiranja aviona pre izdavanja serifikata za obavljanje letova, već predstavljaju nameru proizvođača Airbusa da što bolje dotera putničku kabinu aviona pre njegove komercijalne upotrebe.

Nezavisno od ova dva leta proces testiranja aviona u svrhu sticanja sertifikata teče prema planu i odvija se na zadovoljavajućem nivou, tvrde iz Airbusa. Ovaj novi širokotrupni avion će se proizvoditi u tri verzije i veličine i imaće kapacitet od 276 do 369 putnika. Avion je proizveden od kompozitnih materijala. Znatno je lakši od aviona slične veličine i kapaciteta i odlikuje ga ušteda goriva za preko 20% što znači i manje zagađenja životne sredine.

Prema planu treba da bude odobren za saobraćaj najkasnije u trećem tromesečju ove godine, a da u upotrebu uđe do kraja godine. Prva aviokompanija koja će dobiti Airbus A350 XWB je Qatar Airways. Do sada je naručeno ukupno 812 aviona od strane 39 aviokompanija i lizorskih kuća.