Probni test avion Airbus A350 XWB je sleteo na singapurski aerodrom Changi gde će učestvovati u aeromitingu koji se održava od 11. do 16. februara.

Ovaj novi model aviona imaće svoj prvi let pred publikom kojoj će biti dostupan i za obilaske na zemlji tokom singapurskog aviosajma gde je najavljen kao najveća atrakcija.

A350 XWB (Extra wide body) je nova linija modela Airbusovih aviona srednje veličine.

To je širokotrupni dvomotorac namenjen za dugolinijski interkontinentalni saobraćaj. Ovaj avion je rađen na bazi novih tehnologija koje ga čine za 25% efikasnijim avionom od aviona iz iste kategorije i sličnih karakteristika.

Do kraja januara 2014. naručeno je ukupno 814 aviona novog modela od strane 39 aviokompanija, a kompanija koja će ući u istoriju vazduhoplovstva kao prvi korisnik aviona A350 XWB je Qatar Airways.

Na svom putu do Singapura test avion sa oznakom MSN3 je uspešno kompletirao prvih 1000 satu probnog leta od kako je prvi put poleteo 14. juna 2013. Već tokom prvih hiljadu sati test letova u januaru ove godine MSN3 uspešno je završio testiranja na velikim visinama u La Pazu u Boliviji i probe po hladnom vremenu u Ikaluitu u Kanadi.     

Trenutno dva test aviona A350 XWB lete, MSN1 i MSN3. Oba aviona su opremljena instrumentima za testiranje i uspešno prolaze ocene performansi i sistema u ekstremnim uslovima i otpočinju testiranje za sertifikaciju. MSN2 i MSN5 će biti opremljeni kabinama i kasnije ove godine će izvoditi završna testiranja i duge letove pred dobijanje sertifikata. MSN4 ce biti opremljen sa laganom opremom za testiranje i testiraće se spoljna buka kao i ponašanje aviona prilikom grmljavine, razvoj elektronike i polagaće sertifikacioni test. Ovaj avion će se takođe koristiti za obuke pilota i timova za održavanje kompanija koje su među prvim kupcima ovog modela aviona.