Nova ruska niskotarifna aviokompanija Dobrolet je 10. juna obavila svoj prvi komercijalni let.

Dobrolet koga je osnovala ruski nacionalna aviokompanija Aeroflot je uspostavio redovan saobraćaj između Moskve i Simferopolja na Krimu.

Prema objavljenom redu letenja planirano je da avioni Dobroleta saobraćaju četiri puta svakog dana: iza ponoći, rano ujutro, oko podneva i uveče. Let između dva grada traje dva sata i 50 minuta.

Kada je u oktobru prošle godine Aeroflot najavio osnivanje svoje niskotarifne aviokompanije navedeno je da će ona saobraćati između Moskve i Sankt Peterburga, Krasnodara, Jekaterinburga, Samare, Mahačkale, Ufe, Kalinjingrada i Novog Urengoja.

Sledeće godine bi trebalo da se ova kompanija proširi i na destinacije u inostranstvu, a prvenstveno su navedeni Kijev, Jerevan i Istanbul.

Novoosnovana kompanija je dobila operativnu dozvolu (AOC) od ruskog direktorata tokom maja. Međunarodna IATA dvoslovna oznaka nove kompanije je QD, a troslovna ICAO oznaka je DOB. U floti ove kompanije se nalazi dva aviona Boeingove nove generacije B737-800, a Aeroflot planira Dobroletu uskoro ustupi i jedan Sukhoi Superjet 100 (SSJ 100). Do kraja godine kompanija bi trebalo da u floti ima osam aviona.

Letovi ka Simferopolju se trenutno obavljaju sa aerodroma Šeremetjevo koji je glavna baza Aeroflota, ali je plan da ova kompanija svoju bazu ima na aerodromu Ramenskoje. To je vojni aerodrom trenutno, ali se radi na njegovom pretvaranju u civilnu vazdušnu luku za čarter i lowcost saobraćaj kako bi se rasteretili glavni moskovski aerodromi. Ovaj aerodrom se nalazi 40 km jugoistočno od Moskve.