Danas je prvi civilni avion sleteo je na aerodrom "Morava" kod Kraljeva nakon što je on pretvoren u mešoviti civilno-vojni aerodrom. U pitanju je bio avion Jat Airways-a, ATR-72 sa 66 putničkih mesta.

Među putnicima na tridesetominutnom letu bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić.

Sletanju prvog civilnog aviona na aerodrom "Morava" prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik UO Agencije za kontrolu letenja SCG Nikola Stankov, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević i v.d. generalnog direktora Jat Airways-a Vladimir Ognjenović.

Vlada Srbije je avgusta prošle godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom. Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra.

Pored Vlada Srbije, u obnovu i izgradnju infrastrukture na aerodromu uložena su i sredstva Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (3,5 miliona evra) i aerodroma "Nikola Tesla" (2 miliona evra) a obećana je i velika donacija Vlade Turske u iznosu od 10 miliona evra.

Na aerodromu "Morava" je uređena pista i produžena do 2.500m, izgrađena je platforma za avione, savremeni kontrolni toranj, tehničko-energetski blok, parkirališta a u toku je izgradnja pristanišne zgrade čime će biti završena prva faza izgradnje.

Aerodrom "Morava" će biti spreman za redovan saobraćaj manjim avionima (do 70 putnika) kada mu bude završena i opremljena pristanišna zgrada što je planirano do kraja novembra ili eventualno do kraja godine.

………………………………
Fotografija desno: Izgradnja pristanišne zgrade krajem septembra, (c)nixazmaj, skyscrappercity forum

Od turske donacije planirana je druga faza izgradnje, koja bi trebalo da se realizuje od proleća naredne godine i nakon koje bi aerodrom bio spreman za prijem većih aviona u svim vremenskim uslovima.

Aerodrom bi trebalo da zaposlo za početak 50 radnika a po završetku druge faze i više od 150 ljudi.

Predsednik Srbije Boris Tadić, izjavio je danas da će funkcionisanje aerodroma Morava i za vojne i za civilne potrebe predstavljati veliku stvar u privrednom smislu ne samo za Kraljevo, već i za čitav region.

"Ovo je veoma dobro za Kraljevo, ali i za ceo region da stanovništvo dobije svoj aerodrom. Time će biti omogućene i nove investicije, jer će investitori sada imati više hrabrosti da ulažu", rekao je Tadić posle obilaska aerodroma Morava kod Kraljeva.

………………………….
Fotografija levo: Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac u poseti aerodromu "Morava", (c) Tanjug

Aerodrom "Morava" se nalazi između sela Lađevci i Obrva u opštini Kraljevo. Udaljen je 15km od centra Kraljeva, 20km od Čačka, 32km od Gornjeg Milanovca i 40km od Vrnjačke Banje i Kragujevca. Aerodrom će biti veoma značajan kako stanovnicima Šumadije i Zapadnog Pomoravlja tako isto i stanovnicima Raške i Sandžaka, koji sada za putovanje u Tursku većinom koriste aerodrom u Prištini. Upravo je zbog velikog interesovanja Sandžaklija i redovna linija ka Istanbulu jedna od najizglednijih.