Aerodrom Leonardo da Vinči (Fjumićino) u Rimu je izdao zvanično saopštenje povodom sukoba sa aviokompanijama zbog korišćenja sistema za sortiranje prtljaga.

U saopštenju koje je izdato juče, 21. decembra, navodi se da će minut iza ponoći 1. januara 2012. godine aerodrom isključiti najsavremeniji evropski sistem za prtljag, a da će umesto njega u upotrebi ponovo biti stari i manje pouzdan sistem.

Aerodrom Fjumićino je uložio žalbu nacionalnoj vazduhoplovnoj agenciji početkom godine tražeći da se izvrši uticaj na aviokompanije da plaćaju korišćenje novog sistema, koji je pušten u rad u julu 2010. godine. Nacionalna vazduhoplovna agencija (ENAC) je u maju ove godine donela odluku o plaćanju posebne nadoknade za korišćenje novog sistema, koju aviokompanije ignorišu. Aerodrom posebno naglašava Alitaliju kao najvećeg korisnika aerodromskih usluga.

Novi sistem za prtljag , NET6000, je instaliran nakon čuvene "prtljažne krize" u sred letnje sezone 2009, kada je na aerodromu došlo do pravog kolapsa u rukovanju putničkim prtljagom. Za novi sistem, koji je među najsavremenijama u Evropi, aerodrom je izdvojio 21 milion evra. Od puštanja u rad novog sistema, broj izgubljenih ili pogrešno poslatih kofera je 11 na hiljadu predatih. Sa starim sistemom na hiljadu predatih bilo je čak 37 izgubljenih kofera. Postignuti reezultati su u istom nivou ili bolji nego na drugim evropskim aerodromima, a za ovo dostignuće rimski aerodrom je dobio i priznanje IATA.

U saopštenju se ističe da je upotrebom novog sistema za prtljag povećana efikasnost i tačnost, ubrazane su i pojednostavljene su procedure što je dodatno uticalo na povećanje polazaka na vreme i na znatno smanjivanje troškova ne samo aerodroma već i aviokompanija.