Tradicionalno dodeljivanje nagrada "World Airlines Awards" u organizaciji Skytrax-a obavljeno je u okviru programa Pariskog avio sajma u Le Buržeu. Ovogodišnji Paris Air Show bio je domaćin i Skytrax-u. Ceremonija dodele nagrada održana je u prostorijama čuvenog francuskog vazduhoplovnog muzeja "Musée de l`Air et de l`Espace".

Na fotografiji levo: generalni direktor Turkish Airlines-a, Temel Kotil, sa tri nagrade za osvojena prva mesta

Glasovi i ocene 18,8 miliona putnika iz celog sveta bili su presudni za određivanje pobednika u brojnim kategorijama. Skytrax svake godine sprovodi globalno istraživanje kvaliteta usluga aviokompanija iz celog sveta.

Pobednik u glavnoj kategoriji "Najbolja aviokompanija na svetu" je Qatar Airways. Iza njega su se plasirali Singapore Airlines na drugom mestu i Asiana Airlines na trećem. Qantas je ove godine osmi dok je Turkish Airlines kao jedina evropska aviokompanija među prvih deset dospeo na deveto mesto. Deseto mesto je pripalo Emirates-u. Ova kompanija je ponovo osvojila nagradu za najbolji sistem zabave tokom leta (inflight entertainment).

Azijske aviokompanije su ponele najviše nagrada: Air Asia je proglašena za najbolju niskotarifnu aviokompaniju u svetu, Dragonair je najbolja regionalna aviokompanija, Asiana Airlines ima najbolje kabinsko osoblje dok je ANA All Nippon Airways izabran za aviokompaniju sa najboljim zemaljskim uslugama na celom svetu i za aviokompanija sa najboljim osobljem u regionu Azije.

Lufthansa je pored Turkish-a osvetlala obraz evropskim aviokompanijama pobedivši u trci za najbolju aviokompaniju na transatlantskoj ruti. Istu nagradu ali za transpacifičku rutu dobila je hongkonška aviokompanija Cathay Pacific.

Najbolji ketering u biznis klasi ima Austrian Airlines. Osoblje ove kompanije pruža najbolju uslugu na svetu. British Airways osvojio nagradu za najbolji aerodromski salon biznis klase. Nagrada je osvojena zahvaljujući salonu na londonskom aerodromu Heathrow koji nosi naziv "British Airways Galleries Lounge".

Singapore Airlines je aviokompanija sa najviše osvojenih nagrada. Ova azijska kompanija osvojila je dva prva mesta (najbolja biznis klasa i najbolja azijska aviokompanija), pet drugih (najbolja aviokompanija na svetu, najbolja zabava tokom leta, najbolja prva klasa, najbolji ketering u prvoj klasi i najbolje sedište u biznis klasi) i tri treća mesta (najbolje kabinsko osoblje, najbolja ekonomska klasa i najbolje sedište u prvoj klasi).

Njoj uz rame je Turkish Airlines koji ima tri nagrade manje. Ova kompanija je osvojila nagradu za najbolju evropsku aviokompaniju i za najbolju aviokompaniju južne Evrope. Njena premijum ekonomska klasa koja se zove "Comfort Class" pobrala je brojna priznanja. Proglašena je drugom najboljom premijum ekonomskom klasom. Ketering u ovoj klasi je takođe drugi na svetu dok su sedišta osvojila prvo mesto. U svim svojim klasama (ekonomska, premijum i biznis) Turkish je osvojio drugu nagradu za ketering.

Za najbolju globalnu avioalijansu proglašen je Star Alliance što i ne čudi s obzirom da su njegove aviokompanije dominante među nagrađenim kompanijama u svim kategorijama.

Skytrax je dodelio nagrade i niskotrarifnim aviokompanijama. Tri najbolje evropske su: Easyjet, Air Berlin i Norwegian.