Dve japanske aviokompanije JAL (Japan Airlines) i ANA (All Nippon Airlines) prizemljile su danas celokupnu flotu Dreamlinera (Boeing 787) nakon šestog uzastopnog problema ovog aviona u poslednjihe dve nedelje.

All Nippon Airlines je objavio da će prizemljiti 17 aviona nakon današnjeg prinudnog sletanja jednog od ovih aviona na aerodromu u Takamatsu na zapadu Japana.

Prema pisanju japanskih medija koja je preneo Reuters, u putničkoj kabini ovog aviona se pojavio dim. Svi putnici su evakuisani i u ovom incidentu nije bilo povređenih.

Japan Airlines je izjavio nakon ovog događaja da će se pridružiti odluci ANA i da će iz bezbednosnih razloga prizemljiti i svoju flotu Dreamlinera, ukupno sedam aviona.

Mediji podsećaju da je Dreamliner do sada imao više incidenata u kojima je dolazilo do curenja goriva, usled loših spojnica na sistemu za dovod goriva.

Najnoviji incidenti imaju veze sa litijumskim akumulatorima koji služe za dodatno napajanje strujom, a koji su se zapalili nekoliko puta u poslednjih par nedelja.

……………………………………..
Foto: Izgoreli litijumski akumulator iz aviona ANA na aerodromu u Bostonu (SAD)

Incidenti sa curenjem goriva zabeleženi su i na avionima LOT-a, Qatar Airways-a i Uniteda, a incidenti su se početkom januara ređali jedan za drugim.

Snimak evakuacije putnika iz Dreamlinera, jutros u Japanu, (c) telegraph.co.uk