Državna revizorska institucija (DRI), je danas podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Jat Airways-a i nekoliko odgovornih ljudi u toj kompaniji. Prijava za privredni prestup je upućena tužilaštvu zbog toga što su tokom kontrole poslovanja u prošloj godini državni revizori utvrdili kršenje više zakona.

U izveštaju koji su dostavili Upravnom odboru Jat Airways-a, Skupštini i Vladi Republike Srbije navedeno je da su prekršeni Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o platnom prometu i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima.

Prošlogodišnji direktor Jat Airways-a je bio Srđan Radovanović, koji je sa tog mesta smenjen krajem 2010. Radovanović će ostati upamćen po mnoštvu afera i po nekim veoma čudnim poslovnim potezima koji su se brzo pokazali kao promašaji, poput besplatnog taksija za putnike ili otvaranja linije Portorož-Rim. Revizorska komisija je poslata u Jat početkom ove godine kako bi proverila poslovanje baš u vreme kada je Radovanović bio na čelu Jat Airways-a.