Vlade Srbija i Crne Gore podržavaju inicijativu osnivanja regionalne aviokompanije, ali ona je teško ostvarljiva. Problem je što menadžment, koji uglavnom gleda parcijalne interese, ima poslednju reč, ocenili su ministri Milutin Mrkonjić i Andrija Lompar.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je nakon potpisivanja Ugovora o potvrđivanju kontinuiteta pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju Srbije i Crne Gore kazao novinarima da se zalaže za veći uticaj države na aviokompanije, ali da sada menadžment ima poslednju reč.

Vlada podržava inicijativu za udruživanje aviokompanija, ali je ona teško ostvarljiva zbog parcijalnih interesa kompanija, naveo je Mrkonjić.

''Menadžment odlučuje, ali mi ćemo ih terati da se udružuju i rade u interesu svih kompanija'', istakao je ministar.

Kada je reč o cenama aviokarata nacionalnih prevoznika na linijama između Beograda i Podgorice, Mrkonjić je kazao da je i tu slična situacija.

''Ako menadžmet jedne od kompanije ima neko drugo mišljenje, onda mi ne možemo da utičemo na njih da nešto rade jer će onda država biti kriva što se meša'', kazao je on.

Mrkonjić je podsetio da avio saobraćaj u Srbiji ima svoje probleme, pitanje Jat-a još nije rešeno, kao ni ideja formiranja neke nove kompanije, istakavši da menadžmenti imaju presudnu reč i u ovom slučaju.

Lompar je kazao da je vazdušna veza Beograd – Podgorica profitabilna za obe kompanije, veliki broj putnika putuje na tim linijama, ali da i jedna i druga komanija imaju potrebu da ispunjavaju zahteve država da obavljaju saobraćaja na linijama koje nisu toliko porfitabilne. Zato je neophodno da na atraktivnijm linijama drže više cene nego što je komercijalno opravdano, naglasio je Lompar.

Prema njegovim rečima, u segmentu vazdušnog saobraćaja između Beograda i Podgorice i Beograda i Tivta postoji prostor za smanjivanje cena, ali se to ne može posmatrati odvojeno od kompletne finansijske pozicija obe kompanije.

Crnogorski ministra za saobraćaj i pomorstvo Andrija Lompar je kazao da podržava inicijativu stvaranje jedinstvene, regonalne aviokompanije, ali da nije optimista jer je ovo treći put da se pokreće ista tema.

I on je kazao da nije nailazio na podršku menadžmenta u kompanijama, dodavši da sa druge strane postoji politička podrška.

''Teško je procenti razloge odbojnog stava menadžmenta, ali moguće je da su više gledali šta mogu da izgube nego šta mogu da dobiju. Sada je situcija izmenjena jer u civilnom saobraćaju postoje problemi kada je reč o poslovanju i prihodima, pritisnuti su potrebom da povećaju efikasnost i efektivnost, razmenu aviona, da bolje planiraju putnike i letove, pa su se stekli uslovi da ozbiljnije obrate pažnju na tu inicijativu'', istakao je Lompar.

On je dodao da bi ceo proces udruživanja aviokompanija išao fazno, pri čemu bi se vodilo računa o smanjenu rizika za operatore i uz poštovanje svega što oni budu uneli u tu zajedničku kompaniju.