U nedelju, 30. oktobra 2011. u 2 sata ujutro biće izvršen povratak sa letnjeg na zimsko računanje vremena. U to vreme potrebno je pomeriti sve časovnike za jedan sat unazad odnosno sa 2 sata treba ih pomeriti na 1 sat.

Promena vremena neće izazvati poremećaje u avio saobraćaju pošto se on uvek obavlja po lokalnom vremenu koje je i istaknuto na kartama i itinererima.

Putnici uvek treba da paze na lokalno vreme kako ne bi dospeli u nezgodnu situaciju. Putnici koji putuju prvog dana zimskog vremena ne mogu propustiti let ukoliko zaborave da prethodno veče pomere sat, pošto se on pomera unazad. Jedina neprijatnost koja im se može desiti je da u slučaju da ne pomere sat, dođu na aerodrom sat ranije što je svakako manji problem nego sat kasnije.

Ukrajinska vremenska zbrka

Svaki put kada se menja vreme sa letnjeg na zimsko ili obrnuto neka od zemalja mora da napravi zbrku. Prošli put je to bila Turska, koja je odlučila da promenu vremena izvrši dan kasnije nego svi ostali pa je tako izazvala masovno zbunjivanje putnika, na sreću bez realnih rizika.

Ovog puta opasniju zbrku izazvala je neodlučna Ukrajina koja je u poslednjih nekoliko nedelja donela niz kontradiktornih odluka u vezi sa računanjem vremena. Prvo su objavili da će od ove godine prestati da prelaze na zimsko vreme, kao što su to prošle godine uradile Rusija i Belorusija. Međutim u poslednjem trenutku se od ove odluke odustalo.

Zbog ovog predomišljanja došlo je do nekoliko potencijalno opasnih promena u redovima letenja. Rukovodeći se prvobitnom odlukom, pojedine aviokompanije su izvršile korekcije redova letenja do i od Kijeva i drugih ukrajinskih gradova, pa su uzevši u obzir da se u ovoj zemlji neće vraćati sat unazad dodali jedan sat na ranije planirano vreme dolaska i polaska aviona. 

……………………………………..
Foto levo: Sat na železničkoj stanici u Kijevu, Ukrajina

Odmah potom ukrajinska vlada objavljuje da se odustalo od ukidanja zimskog računanja vremena pa su aviokompanije sada bile prinuđene da izvrše nove korekcije, odnosno da vrate na prvobitno planirana vremena poletanja i sletanja.

Savetuje se putnicima koji od ranije imaju kupljene karte do i od Ukrajine a treba da putuju 30. oktobra ili kasnije da još jednom provere sa svojim aviokompnijama ili avioagentima tačno vreme poletenja i sletanja aviona. Problem sa pogrešno iskazanim vremenom poletanja ili sletanja bi se mogao pojaviti na aviokartama koje su izdate u periodu između 20. septembra 2011. godine kada je objavljena odluka o ukidanju promene vremena pa sve do 20. oktobra kada je se desio preokret.

Letnje računanje vremena

Letnje vreme (daily savings time) ne primenjuju sve zemlje sveta. Prelazak na ovo vreme sprovodi se samo u SAD, Kanadi, Evropi (osim Belorusije i Rusije), Turskoj, Siriji, Libanu, Jordanu, Izraelu, Maroku, Namibiji, Brazilu, Čileu, Boliviju, Urugvaju, Novom Zelandu i jugoistočnim delovima Australije. Ostatak planete nema letenje i zimsko vreme.

Tako je, na primer, Tunis, koji je u istoj vremenskoj zoni kao i Srbija tokom leta bio u zaostatku od jednog sata u odnosu na nas, dok će od vikenda vreme tamo i ovde biti izjednačeno. Za razliku od Tunisa, u Egiptu, koji je u jednoj vremenskoj zoni ispred nas, vreme je tokom leta bilo isto kao i kod nas a tek će sada biti dovedeno na razliku od jednog sata.

…………………………………………………………………………
Ilustracija: Sivo – zemlje koje nemaju letnje i zimsko vreme, plavo – zemlje severne hemisfere koje u oktobru prelaze na zimsko vreme, narandžasto – zemlje južne hemisfere koje u oktobru prelaze na letnje vreme

U Indiji, Kini i Japanu nema promena vremena pa će nakon našeg prelaska na zimsko računanje vremena vremenska razlika sa ovim zemljama biti povećana za jedan sat.

Severna i južna hemisfera

Kada severna hemisfera prelazi na zimsko vreme, južna hemisfera uvodi letnje vreme. U Australiji je prelazak na letnje računanje vremena obavljeno 2. oktobra i tada je razlika Sidneja od Beograda podignuta sa osam na devet časova u korist Sidneja. Kada 30. oktobra u Srbiji bude pomeren sat unazad, razlika između ova dva grada biće uvećana za još jedan sat i iznosiće 10 sati.

U Brazilu, koji se nalazi zapadno od Srbije je obrnuta situacija. Tamo će se vremenska razlika smanjivati. 16. oktobra je izvršen prelazak na letnje vreme u Brazilu i dodat je jedan sat na zimsko vreme koje je tamo na snazi od kraja februara. Tako je vremenska razlika od minus pet sati došla na minus četiri sata u odnosu na Srbiju. Kada u Srbiji, budemo pomerili ovog vikenda sat unazad razlika će se smanjiti na samo tri sata u korist Srbije.

Brazilu susedna Argentina nema zimsko i letnje vreme pa je razlika od Srbije na minus pet sati do 30. oktobra a nakon toga će biti minus četiri sata.