Letnje računanje vremena počinje u noći između 30. i 31. marta. Časovnike u 2 sata treba pomeriti jedan sat unapred na 3 sata. Letnje računanje vremena u Evropi će trajati do 27. oktobra.

Svi koji putuju u nedelju 31. marta avionom treba da budu dodatno obazrivi sa vremenom polaska. Sva vremena iskazana na aviokarti ili itinereru su lokalna i već su usklađena sa promenom vremena. Ne smete da zaboravite da veče pre (subota na nedelju) pomerite vaš budilnik jedan sat unapred.

Putnici koji zaborave da pomere svoje časovnike rizikuju da zakasne na aerodrom i propuste svoj let. Najbolje je časovnike pomeriti u subotu uveče pred odlazak na spavanje. Takođe treba biti obazriv i sa savremenim uređajima koji poseduju časovnik pošto mnogi od njih imaju automatsko podešavanje letnjeg vremena. U tom slučaju vam se može desiti da vam se vreme pomeri za dva sata unapred umesto za jedan koliko treba. Ukoliko se ovo desi, ne rizikujete da ćete zakasniti na let ali ćete zato stići sat vremena ranije, što je, svakako, povoljnija pogreška.

Rusija

Rusija je poslednji put prešla na letnje računanje vremena 2011. Od prošle godine u ovoj zemlji se ne menja vreme, tako da narednog vikenda u Rusiji neće biti pomeranja sata, pošto je vreme fiksirano na letnje tokom cele godine. Zbog toga će doći do promena u redovima letenja aviokompanija od i do ruskih gradova.

Putnici treba da obrate dodatnu pažnju ukoliko putuju 31. marta ili kasnije. Dobro je što su putnicima na kartama koje poseduju za putovanja od 31 marta ispisana stvarna vremene polazaka tako da neće biti promene u odnosu na vreme napisano u karti. Problem bi mogao da nastane kod putnika koji su česti putnici i navikli su određeni red letenja.

Aviokompanije koje lete između Srbije i Rusije, Jat Airways i Aeroflot, izvršile su korekcije reda letenja usled pomeranja časovnika i to tako da vreme na matičnom aerodromu ostane isto. Tako je Jat zadržao vreme poletanja iz Beograda, uz male korekcije, dok će vreme sletanja u Moskvu biti drugačije, a Aeroflot je neznatno korigovao vreme poletanja iz Moskve, dok se vreme sletanja u Beograd biti drugačije od dosadašnjeg.

Beograd-Moskva: 13:10 >> 13:15
Moskva-Beograd: 20:00 >> 18:50

Beograd-Moskva: 12:55 >> 14:00
Moskva-Beograd: 12:05 >> 12:15

Severna i Centralna Amerika

Sjedinjene Američke Države, Kanada, Meksiko, Kuba i ostale karipske zemlje su već prešle na letnje računanje vremena, od 10. marta, tako da će od 31. marta evropske aviokompanije koje lete ka ovom regionu sletati jedan sat ranije na odredište po lokalnom vremenu.