Avion Airbus A380 tajlandske aviokompanije Thai Airways sa 500 putnika uleteo je jutros u snažne turbulencije malo pre početka sletanja na aerodrom u Hong Kongu.

Avion na letu TG600 je leteo iz Bangkoka za Hong Kong kada se našao u iznenadnim turbulencijama.

Prema pisanju svetskih medija povrđeno je 38 putnika. Avion se našao u jakim vazdušnim turbulencijama koje su posledica tropske oluje Kong-rey koja.

Mediji izveštavaju da je i avion Hong Kong Airlinesa sa 110 putnika uleteo u turbulencije iznad Hong Konga u kojima je povređeno troje putnika i troje članova posade.

Kapetan tajlandskog aviona je odmah po ulasku u zonu turbulencija uključio znak za vezivanje pojaseva, ali je jedan broj putnika i nekoliko članova posade zakasnio sa vezivanjem pa su usled iznenadnog propadanja i turbulencija izbačeni iz svojih sedišta.

Povređeni putnici i članovi posade odmah su po sletanju na hongkoški aerodrom prevezeni u obližnju bolnicu. Lekari su naveli da su najčešće povrede prelomi, a među težim povredama je prelom ključne kosti.

Turbulencije i naglo propadanje aviona (iznenadni i veliki gubitak visine) nisu opasni za sam let. Međutim oni predstavljaju veliku opasnost za putnike u avionu koji nisu vezani. Usled jakih turbulencija moguće su teže povrede, a zbog izletanja putnika iz sedišta i udarca u plafon kabine najčešće su povrede vratnih pršljenova i kičme uopšte kao i prelomi. Ove povrede mogu biti opasne za život ili mogu izazvati trajni invaliditet.

Posada aviona uvek naglašava putnicima da i kada je znak za obavezno vezivanje pojaseva isključen treba da ostanu vezani upravo zbog mogućnosti iznenadnih turbulencija.