Air Serbia je danas objavila finansijski izveštaj za 2013. godinu koji se odnosi na poslednju godinu postojanja kompanije pod imenom Jat Airways i u vlasništvu Vlade Republike Srbije.

Jat Airways je zvanično postao Air Serbia početkom 2014, kada je je obavljen prenos 49 posto akcijskog udela na Etihad Airways. Vlasnik preostalih 51 posto ostala je Vlada Republike Srbije.

Prema ovom finansijskom izveštaju za koji Air Serbia kaže da je po po prvi u istoriji kompanije sastavljen na osnovu međunarodnih standarda finansijskom izveštavanja (MSFI) Jat Airways je završio prošlu godinu sa ukupnim gubitkom od 73 miliona evra što uključuje i operativni gubitak od 45 miliona evra i 28 miliona evra knjigovodstvenog gubitka.

Ukupan gubitak je udvostručen u odnosu na 2012. godinu kada je iznosio 36,7 miliona evra, što je prema mišljenju generalnog direktora Air Serbije Dannyja Kondića "posledica dugogodišnjeg lošeg poslovanja Jat Airwaysa".

"Sada se okrećemo budućnosti i zahvaljujući partnerstvu sa Etihad Airwaysom i jakoj podršci Vlade Republike Srbije Air Serbia sada ima strategiju za oporavak, kao i temelje za stvaranje profitabilne i jake kompanije", dodao je Kondić.

U saopštenju kompanije povodom objavljivanja finansijskog izveštaja navode se detalji po prvi put iskazanog neoperativnog gubitka od 28 miliona evra. Navedeno je da je on posledica grešaka iz prethodnih perioda: precenjini i pogrešno procenjene vrednosti sredstava, štetni ugovori, nepovoljni uslovi vraćanja sredstava po isteku lizinga, neproknjižena potraživanja i dugovanja. U ovu stavku je ušao i otpis zastarelog i nepotrebnog inventara.