Aerodrom Beograd danas svečano proslavlja svoj 50. rođendan. Aerodrom koji danas nosi ime slavnog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, nekada se zvao jednostavno aerodrom "Beograd" dok je širom stare Jugoslavije poznat i kao aerodrom "Surčin", pošto se nalazi u ataru istoimenog beogradskog prigradskog naselja.

Pre pola veka na mestu današnjeg aerodroma presečena je svečana vrpca i on je pušten u saobraćaj.

Najsavremeniji aerodrom u to doba otvorio je drug Tito, 28. aprila 1962, nakon četvorogodišnje izgradnje. Idejni projekat aerodromskog kompleksa, koji se u početku sastojao od kontrolnog tornja, Terminala 1, piste duge 3000 metara, rulne staze i velike platforme za opsluživanje letelica projektovao je tim domaćih arhitekata predvođen tada mladim akademikom Nikolom Dobrovićem.

Velelepni aerodrom Beograd u to doba je odgovarao kosmopolitskom duhu glavnog grada velike Jugoslavije i njegovom prozapadnom imidžu. Na pistu beogradskog aerodroma sletale su najveće i najvažnije aviokompanije sveta.

Avioni poput prve Karavele, Boeinga 737-300 kao i brojni džambo-džetovi bili su sasvim uobičajeni posetioci na aerodromskoj platformi.

…………………………………
Foto: Australijski Qantas u Beogradu po dolasku iz Sidneja, (c) Autor nepoznat

U Beograd su sletali i Pan Am i Qantas, koji su zajedno sa tada moćnim Jugoslovenskim aerotransportom povezivali naš glavni grad sa svim kontinentima.

Aerodrom je ostvario snažan rast saobraćaja i broja putnika u zlatno jugoslovensko doba sedamdesetih i osamdesetih. Rekordna godina prema broju putnika bila je 1987. kada je aerodrom imao 3,312 miliona putnika.

Današnji aerodrom "Nikola Tesla" u godini važnog jubileja obara sve rekorde iz zlatnog doba. Krajem jula je oboren dnevni rekord u broju putnika, a iz godine u godinu aerodrom sve ranije beleži dvomilionitog i tromilionitog putnika. Očekuje se da će ove godine broj putnika na aerodromu biti između 3,4 i 3,5 miliona. "Tesla" bi se tako mogao upisati na spisak sto najprometnijih evropskih aerodroma.

Aerodromski kompleks je posle pola veka bogatiji i za zgradu novog terminala (T2), koji je nedavno renoviran. U okviru aerodroma se nalazi i velelepna zgrada Muzeja vazduhoplovstva sa jednom od najboljih kolekcija vojnih i civilnih aviona. Pre nekoliko godina otvorena je i nova zgrada Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, koja predstavlja jedan od tehnološki i građevinski najnaprednijih objekata u zemlji, shodno svojoj funkciji.


Foto: Beogradski aerodrom iz vazduha, (c) Branislav Milić, Airliners.net

Na aerodromu "Nikola Tesla" su smeštena i preduzeća Jat Tehnika koje se ističe velikim hangarom za održavanje aviona u koji staju i najveći putnički avioni na svetu. Tu se nalaze i preduzeća Jat Ketering i helikopterska jedinica MUP-a Srbije. Srpska nacionalna aviokompanija Jat Airways ima svoje sedište na aerodromu, kao i tehničku bazu. Svoju bazu na aerodormu ima i domaći čarter avioprevoznik Aviogenex i mađarski niskotarifni avioprevoznik Wizz Air. Aerodrom je i dom Uprave carine i školskog centra Jat Airwaysa.

Aerodrom "Nikola Tesla" je među malobrojnim profitabilnim državnim preduzećima. Ono beleži profit i isključivo od sopstvene dobiti ulaže u dalju modernizaciju infrastrukture i nabavku opreme. Nedavno je završena dogradnja platforme. Spojene su platforme A i C čime je omogućeno skraćenje puta koji avion prelazi od piste do parking pozicije, a povećan je kapacitet aerodroma kada je prihvat i opsluživanje aviona u pitanju.

Trenutno se završava prva faza dogradnje Terminala 2. Po završetku ove dogradnje, biće u upotrebi novih 19.000 kvadratnih metara korisnog prostora za putnike.
 

………………………………………
Foto: Dogradnja C pristanišnog hola, novembar 2012. (c) D. Nikolić

Već sada su putnici dobili nove prostrane gejtove i čekaonice na A pristaništu Terminala 2, a u toku su radovi na proširenje C pristanišnog hola. 

U ovoj godini aerodrom je bogatiji i za novi luksuzan salon za putnike biznis klase.

Tokom 2005. aerodrom je instalirao šest novih najsavremenijih staklenih aviomostova, kakvi će biti postavljeni i na ostalim gejtovima po završetku dogradnje. 

Od novembra 2008. Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd funkcioniše u punom kapacitetu i u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti zahvaljujući upotrebi opreme i procedura za kategoriju IIIb (CAT IIIb), koja je prvi put u istoriji beogradskog aerodroma upotrebljena 04. januara 2009.

Aerodrom poseduje najsavremeniju opremu za čišćenje poletno-sletne staze i manevarskih površina tokom zimskog perioda, tako da i u vreme najintenzivnijih snežnih padavina nema kašnjenja letova zbog snega. Pre nekoliko godina nabavljena su i dva najmodernija vatrogasna vozila, novi autobusi za prevoz putnika do aviona na udaljenim pozicijama, specijalna vozila za ukrcavanje nepokretnih osoba u ležećem položaju.

Prijem putnika i prtljaga je takođe unapređen. Beogradski aerodrom je u svetskom vrhu po procentu neoštećenog i pravilno isporučenog prtljaga, dok su putnicima na raspolaganju i najsavremeniji vidovi prijave na let, poput online i automatske registracije koja će uskoro biti omogućena.

Prevoz od aerodroma do grada znatno je poboljšan uvođenjem reda u taksi prevoz i osnivanjem posebne šatl autobuske linije do centra grada, na inicijativu aerodroma.

………………………………………
Foto: Taksi i gradski prevoz ispred Terminala 2, (c) D. Nikolić

Ugostiteljski i prodajni sadržaji na aerodromu se konstanto poboljšavaju i putnicima su na raspolaganju prodavnice, kafići pa čak i kazino, koji je nedavno otvoren.

U planu aerodroma za naredni period je dodatno proširenje platforme dodavanjem novih parking pozicija u nastavku C platforme, izgradnja još jednog sprata na Terminalu 2 koji će se koristiti za razdvajanje dolaznih od odlaznih putnika u okviru tranzitne zone čime će se postići veća efikasnost i bolji putnički protok.

Posle pola veka rada na Aerodrom sleću brojne inostrane aviokompanije, a sve je veća i bolja ponuda niskotarifnih letova. Na aerodrom trenutno sleću avioni 33 aviokompanija u redovnom putničkom i kargo saobraćaju kao i u čarter saobraćaju tokom letnje sezone. Tokom leta aerodrom je povezan direktnim letovima sa preko 50 destinacija na tri kontinenta, u Evropi, Aziji i Africi. Najnovije aviokompanije na Aerodromu "Nikola Tesla" su  Air One, Qatar Airways i Pegasus Airlines, koji počinje da leti od 1. februara 2013. do Istanbula.

U toku su razni projekti i planovi za uspostavljanje redovnog saobraćaja sa Severnom Amerikom, a u narednoj godini mogu se očekivati i nove aviokompanije na nepokrivenim a traženim evropskim destinacijama. Aerodrom svojim ravnopravnim tretmanom tradicionalnih i niskotarifnih aviokompanija, kao i redovnim snižavanjem cena aerodromskih usluga i povećanjem efikasnosti značajno doprinosi interesovanju stranih avioprevoznika za uspostavljanje novih letova.

Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd će u čast svog 50-tog rođendana prirediti prijem u hotelu Jugoslavija.