Zbog sukoba oko viznog režima između Rusije i Evropske unije, avionske posade pojedinih evropskih zemalja mogle bi se suočiti sa problemom ulaska u Rusiju već od sutra, 1. novembra 2012.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije Aleksandar Lukaševič, izjavio je pre dva dana da Rusija neće produžiti primenu odluke da se avionskim posadama odobri bezvizni boravak.

Prestankom primene ove odluke pilotsko i kabinsko osoblje evropskih aviona neće moći da boravi čak ni unutar svog aviona koji je na ruskoj teritoriji. To znači da avioni čija posada nema rusku vizu neće moći da sleću na ruske aerodrome.

Spor sa Evropskom unijom ima dublju političku pozadinu, a kao razlog za ovakvu odluku ruske strane mediji navode spor u vezi sa bezviznim režimom za vlasnike ruskih takozvanih službenih pasoša. U Rusiji smatraju da svi oni imaju pravo na ulazak u zemlje Evropske unije bez viza kao što to pravo imaju i vlasnici diplomatskih pasoša. U Evropi se ne slažu sa ovom idejom i ne žele da ukinu vize za nosioce ruskih službenih pasoša kojih ima oko 15.000. To su uglavnom visoki zvaničnici ministarstava, funkcioneri i menadžeri ruskih javnih preduzeća, novinari i članovi nevladinih organizacija.

Rusija ističe da u Evropi ima preko 150.000 nosilaca službenih pasoša i da oni mogu da ulaze u Rusiju bez vize isto kao da su vlasnici diplomatskih pasoša.

Međutim, Evropljani tvrde da ovi pasoši ne mogu da se porede sa ruskim službenim pasošima i naglašavaju da nemaju puno poverenje u autentičnost ruskih službenih pasoša zbog velikog broja zloupotreba i nejasnih mehanizama njihovog izdavanja.

U osnovi celog sukoba je ruska frustracija zbog veoma sporih pregovora sa EU po pitanju ukidanja viznog režima za sve građane.

U Evropskoj uniji su ogorčeni ovakvom odlukom ruskog ministarstva spoljnih poslova, ali su nemoćni da urade bilo šta po tom pitanju, pošto su Rusi zapravo njih optužili za nedostatak kooperativnosti. Rusi tvrde da su učinili sve što je u njihovoj moći, da su pripremili predlog sporazuma sa EU o priznavanju službenih pasoša, i da je zbog odbijanja da taj sporazum potpiše ogovornost isključivo na strani Evropske unije.

Nezavisno od sporazuma sa EU, pojedine njene članice imaju važeće bilateralne sporazume o vazdušnom saobraćaju sa Ruskom federacijom, kojima se njihovim avio-posadama garantuje bezvizni režim. Zahvaljujući tome avio-posade iz 16 evropskih zemalja neće imati problema od sutra, dok će posade iz 11 zemalja biti suočene sa operativnim problemima.

Bez bilatertalnog sporazuma sa Rusijom su i Finska, Belgija, Estonija, Letonija, Portugal, Grčka i Češka Republika, zemlje iz kojih se obavlja svakodnevni avio-saobraćaj prema ruskim gradovima.