Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je uvelo pojačani sanitarni nadzor na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu zbog izbijanja epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) šalje Srbiji detaljna uputstva i preporuke o ponašanju, shodno razvoju situacije.

Od januara je u svetu registrovano više od 730 preminulih i 1323 zaraženih i to u Gvineji, Sijera Leoneu, Liberiji, Maliju i Nigeriji.

Poseban nadzor je uveden od subote 2. avgusta kada je pojačano pristustvo sanitarne inspekcije, a preduzete su i druge neophodne mere da se predupredi pojava ove bolesti.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je izjavio novinarima na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, nakon obilaska granične sanitarne inspekcije, da je aerodrom najugroženije područje zbog tranzita iz mesta zahvaćenih epidemijom. 

Putnik za koga se posumnja da je zaražen odmah će biti sproveden u karantin, a ako se postoji sumnja da su putnici u nekom avionu zaraženi oni će biti sprovedeni direktno sa piste u izolovanu prostoriju koja će imati stalnu komunikaciju sa službom hitne pomoći, bolnicama i zavodima za javno zdravlje.

Ministar je naveo da će se smene inspektora duplirati, počeće kampanja podele propagandnog materijala i dodao da će mere pojačanog nadzora obuhvatiti i Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu na kome se "obavljaju i čarter letovi".