Aerodrom u Budimpešti je zvanično najavio početak masovnih otpuštanja radnika, nakon što je nacionalni avioprevoznik ugašen.

Aerodrom je započeo kadrovsku reorganizaciju i pozvao je radničke sindikate na pregovore u vezi sa neophodnim otpuštanjima.

Aerodrom nema drugo rešenje nakon bankrota Maleva, osim da prilagodi svoje poslovanje i strukturu kompanije novonastaloj situaciji.

Gašenjem Maleva aerodrom je izgubio 1,5 milion transfernih putnika od ukupno 3,2 miliona putnika koliko je u prošloj godini prevezao Malev.

Do sada su druge aviokompanije nadoknadile kapacitet za oko milion sedišta na letovima na godišnjem nivou. Preuzimanje nekih napuštenih linija koje je održavao Malev većinom su uradile niskotarifne aviokompanije što aerodromu ne vraća transferne putnike.

Gubici aerodroma nisu samo izgubljeni prihodi od putnika, već i gubitak prihoda od svih ostalih aerodromskih sadržaja, održavanja linija i svih drugih aerodromskih delatnosti. Pod tim okolnostima, aerodrom u Budimpešti je primoran da zamrzne sve planirane investicije i razvojne projekte za 2012. godinu čija vrednost premašuje 60 miliona evra.

Aerodrom u Budimpešti je primoran da otpusti 250 radnika. Procenjeno je da će ukupno biti otpuštena petina ili čak četvrtina svih zaposlenih na aerodromu za koje će se pripremiti odgovarajući socijalni program.