Informacija koja je prošle nedelje objavljena u medijima a po kojoj će biti uvedena linija gradskog prevoza od Slavije do aerodroma Beograd, nije potvrđena u Direkciji za javni prevoz grada Beograda.

Kako smo saznali u Direkciji, tačno je da će sredinom juna biti uvedena ekspresna linija koja će povezivati centar grada sa aerodromom "Nikola Tesla" ali se još uvek ne zna ništa više o toj liniji.

Naš izvor u direkciji potvrdio nam je da je u još uvek u razmatranju nekoliko potencijalnih trasa a jedna od njih je i Slavija – železnička stanica – Fontana, Novi Beograd – Aerodrom. Pored ove trase postoji još nekoliko o kojima se razmišlja a odluka će biti doneta u saradnji sa aerodromskim službama koje su najbolje upućene u potrebe putnika.

Liniju će definisati Direkcija za javni prevoz ali još uvek nije poznato ni koji će autobuski prevoznik održavati saobraćaj na ovoj liniji. Takođe nije poznat ni tip autobusa ali u direkciji planiraju da to bude specijalan autobus koji će imati odgovorajući prostor za prtljag.

Cena prevoza od 250 dinara po pravcu koja je objavljena u medijima je nepotvrđena i u direkciji su nam potvrdili da se cena još uvek ne zna. Trenutno se intenzivno radi na utvrđivanju trase, cene, prevoznika i tipa autobusa kao i reda vožnje.

Jat Airways je 1. maja 2010. ukinuo veoma popularnu liniju od Slavije do aerodorma što je izazvalo brojne negativne reakcije u javnosti. Aviokarta.net je tada prva obavestila javnost o ovom postupku Jat-a koji je iznenadio sve zaposlene u srpskom avio- saobraćaju kao i brojne putnike koji se i danas iznenade saznanjem da te linije već godinu dana nema.

Nakon toga rukovodstvo aerodroma nam je potvrdilo da oni nemaju zakonsku mogućnost da samostalno organizuju prevoz putnika ali da će intenzivno raditi zajedno sa Direkcijom za javni prevoz na uspostaljanju nove linije.

Linija će dobro doći ne samo putnicima već i brojnim zaposlenima u službama koje su smeštene u aerodromskom kompleksu koji trenutno imaju veliki problem.

"Radim u pograničnoj policiji na aerodromu a živim na Konjarniku. Gradskim prevozom mi do posla uvek treba oko dva sata. U povratku je isto ako ne i gore. To je postalo neizdrživo i razmišljam da se preselim na Novi Beograd odakle ću znatno lakše stizati na posao. Ako na radno vreme od osam sati potrošite još četiri onda se zaista postavlja pitanje smisla" – rekla nam je devojka koja od nedavno radi na aerodromu i do tamo putuje linijom GSP-a broj 72 koja polazi sa Zelenog Venca.

Ova linija je veoma opterećena, neredovna, autobusi koji se koriste na njoj su loše održavani i neprilagođeni putnicima sa većim prtljagom, staju na svakoj stanici duž veoma dugačke trase i vožnja do aerodroma traje između 45 minuta i sat vremena.

Ono što je izvesno je da će buduća linija biti ekspresna, imaće samo nekoliko stajališta u gradu, češće će saobraćati, autobusi će biti prilagođeni za prevoz prtljaga i karta će koštati više.

Aviokarta.net pratiće informacije o novoj liniji i obaveštavaće vas o svim novostima. Vas pozivamo da u komentarima opišete sopstvena iskustva sa odlaskom do beogradskog aerodroma.