Globalni rezervacioni sistem Amadeus je u najnovijem biltenu objavio informaciju da je sa sklopio ugovor sa novim niskotarifnim avioprevoznicima o prodaji njihovih letova. Još polovinom septembra novih 11 aviokompanija pristupilo je rezervacionom sistemu čime je ponuda jeftinih letova u turističkim agencijama širom sveta porasla za oko 74 miliona sedišta godišnje.

Kroz Amadeus je moguće vršiti rezervacije za sledeće lowcost aviokompanije: AirArabia (Maroko), Air Mediterranee, Flydubai, Porter Airlines i Vision Airlines, AirAsia, EasyJet, Virgin America, Westjet. Pored njih, svoj ugovor sa Amadesom proširile su i aviokompanije Air Berlin i Norwegian Air Shuttle.

Amadeusova prodaja na lowcost avioprevoznicima je porasla u prvoj polovini ove godine za 21% u odnosu na isti period prošle godine. U Amadeusu ističu da se dve trećine aviokarata prodaju preko turističkih agencija, odnosno preko globalnih rezervacionih sistema, i da je to činjenica koja je uticala i na lowcostere da uvide potrebu za agentskom prodajom.

  AirArabia od Venecije do Kazablanke za 89 evra
Arapska niskotarifna aviokompanija AirArabia leti redovno između Venecije (VCE) i Kazablanke (CAS). Najniža cena karte u jednom pravcu je od 89 evra sa svim taksama. Karta po ovoj ceni se sada može kupiti u bilo kojoj turističkoj agenciji u Srbiji.

Putnici u Srbiji, koji se još uvek plaše plaćanja karticama preko interneta, mogu sada izabrane niskotarifne letove bez bojazni da plate u svojoj turističkoj agenciji.

Na ovaj način se mogu kupiti i karte jednog od najvećih lowcost prevoznika na svetu EasyJet-a. Cene koje se dobijaju kroz rezervacioni sistem neznatno se razlikuju od cena na sajtu kompanije,  a preko Amadeusa je moguće kupiti i dodatne usluge (prtljag, rezervaciju sedišta, prioritetni boarding i sl.) Važno je znati da kod lowcost kompanija ne postoji mogućnost rezervisanja karata.