Air France je prinuđen da otkaže skoro polovinu svih planiranih letova u ponedeljak, 15. septembra zbog velikog štrajka pilota koji je počeo.

Piloti su najavili sedmodnevni štrajk u periodu od 15. do 22. septembra, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati već od sutra kada može doći do još većeg otkazivanja letova zato što piloti koji će danas leteti sutra moraju da imaju obavezan odmor.

Iz kompanije poručuju da će biti prinuđeni da menjaju red letenja, ako se štrajk nastavi i posle ponedeljka. Svi putnici koji imaju karte za letove Air Francea u periodu od 15. do 22. septembra će moći besplatno da zamene svoje karte za neke druge letove ove kompanije nakon štrajka.

Piloti su objavili i počeli štrajk zbog snažnog protivljenja namerama kompanije da osnaži lowcost prevoznika Transaviju. Nova Transavia bi trebalo da nastane ujedinjenjem francuske i holandske Transavije i trebalo bi da se bavi niskotarifnim saobraćajem unutar Evrope. Ideja je da se ovaj lowcost koncept snažno podrži i da se veliki broj pilota iz Air Francea prebaci na Transaviju što je i glavni razlog njihove pobune. Oni zahtevaju iste uslove, dok uprava to odbija.

Procene su da će štrajk Air France koštati od 10 do 15 miliona evra dnevno.