Ljuti rivali su seli za isti sto.

Prvi ljudi pet najvećih aviokompanija u Evropi su se okupili na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu gde su apelovali na Evropsku komisiju da poboljša konkurentnost evropskog vazduhoplovnog tržišta.

Konferencija je održana u Briselu 17. juna, a taj događaj je Majkl O'Liri, direktor Ryanaira nazvao "istorijskim danom".

Osim njega konferenciji su prisustvovali i Vili Volš, generalni direktor International Airlines Groupa (British Airways i Iberia), Aleksandar Žunijak, generalni direktor Air France-KLM Grupe, Karsten Špor, generalni direktor Lufthanse, Kerolin Mekol i generalna direktorka easyJeta.

Oni su apelovali na evropsku komesarku za saobraćaj Violetu Bulc da ubrza donošenje novog seta pravila koja bi trebalo da poboljšaju situaciju na vazduhoplovnom tržištu Evrope.

Direktori pet velikih aviokompanija Evrope predstavljaju jedinstveni front koji će se boriti za snižavanje taksi i nameta aviokompanijama, za uvođenje specijalnih mera kako bi se avioindustrija zaštitila od štete koju prouzrokuju štrajkovi kontrolora letenja i za snižavanje aerodromskih taksi i troškova.

Ovaj događaj je izvazvao žestoke reakcije Evropskog udruženja aerodroma (ACI Europe) koje je tim povodom izdalo saopštenjem u kome se navodi da aerodromske takse i cene aerodromskih usluga za aviokompanije nisu visoki.

"Razočaravajuće je da pet najvećih evropskih aviokompanija daju uopšte jedan ovakav arhaičan predlog kao svoj doprinos budućoj vazduhoplovnoj strategiji Evropske unije", rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI-ja.

"Mi (aviokompanije) želimo da se naš stav čuje i da bude zastupljen u debati", rekao je uvek pričljivi O'Liri u ime svih svojih kolega prisutnih na konferenciji. Kako se moglo saznati evropske aviokompanije rade na formiranju novog udruženja koje bi se bavilo lobiranjem kod evropskih institucija za sopstvene interese. Ova ideja se javila nakon što je IAG koji je vlasnik British Airwaysa i Iberije napustio udruženje evropskih avioprevoznika (AEA) pod pritiskom svog novog manjinskog partnera Qatar Airwaysa, a kao odgovor na negativnu kampanju koju ovo udruženje vodi protiv tri zalivska avioprevoznika.


Sleva na desno: Žunijak, Mekol, Volš, Špor i O'Liri, (c) Independent.ie