Turska lowcost i čarter aviokompanija Pegasus Airlines planira da otvori direktnu liniju između Istanbula i Beograda od 2. oktobra ove godine. Pegasus bi leteo sa drugog istanbulskog aerodroma Sabiha Gökçen (Sabiha Gukčen) koji se nalazi na azijskoj strani.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva su nam potvrdili da je Pegasus Airlines podneo zahtev za izdavanje dozvole i da je on trenutno u proceduri. Odgovor srpskih vazduhoplovnih vlasti bi se mogao očekivati u roku od dve nedelje.

Prema planiranom redu letenja Pegasus Airlines bi obavljao četiri leta nedeljno počev od 2. oktobra. Letovi bi se obavljali utorkom, četvrtkom, petkom i nedeljom sa polaskom u 11:10 sati iz Istanbula (let PC 893) i u 11:50 iz Beograda (let PC 894). Let bi trajao oko jednog sata a vremena poletanja su lokalna (u Istanbulu je +1 sat u odnosu na Beograd).

Aerodrom Sabiha Gökçen (Sabiha Gukčen) se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Udaljen je od centra grada 35km, ali je sa njim povezan velikim brojem autobuskih linija. Ovaj aerodrom koriste većinom lowcost aviokompanije kao i domaće turske kompanije. Aerodrom je odlično povezan sa drugim turskim gradovima, posebno onim na egejskom i mediteranskom primorju.

Pegasus Airlines je druga po veličini turska aviokompanija (iza Turkish Airlines-a) koja posluje po lowcost principu. Najviše linija ostvaruje u domaćem saobraćaju, prema Nemačkoj i prema regionu Balkana. U našem okruženju leti do Skoplja i Prištine, a do nedavno je leteo i do Sofije. Cene karata za letove Pegasus-a se kreću od 40 evra po pravcu sa svim uključenim taksama, a na promocijama mogu da se nađu jeftinije (20-30 evra).

Aviokompanije Pegasus Airlines nije nepoznata srpskim putnicima. Ovaj prevoznik je redovni gost na aerodromu "Nikola Tesla" pošto već godinama tokom letnje sezone obavlja čarter prevoz ka Antaliji.