Danas će Air France i Sky Team partneri dočekati prve putnike u novom satelitskom terminalu "S4" na aerodromu Charles de Gaulle (Šarl de Gol) u Parizu.

Novo izdvojeno pristanište S4 je deo terminala 2E. Paralelan je sa starijim pristaništem S3 koji je poznat pod imenom "Parisien" (videti mapu dole)

Novo pristanište biće rezervisano za Air France i za Sky Team aviokompanije i za njihove interkontinentalne letove.

Kapacitet pristaništa je 7,8 miliona putnika na godišnjem nivou. Prostire se na 100.000 kvm i sastoji se od dva krila dugačkih 350m i 290m.

Za razliku od svog prethodnika – pristaništa S3 koje može da prima putnike iz šengenskog i nešengenskog područja, novi S4 je napravljen ekskluzivno za interkontinentalni (nešengenski) saobraćaj i prilagođen je prijemu najvećih aviona na svetu.

Pored ovog pristaništa u istom trenutku može da bude parkirano 16 aviona sa kapacitetom od 4100 dolaznih i 3900 odlaznih putnika na sat. U istom trenutku S4 može da primi sedam Airbusovih superdžambo aviona A380.

S4 se sastoji od četiri nivoa. U suterenu se nalazi stanica aerodromskog voza, kao i pristupne aerodromske saobraćajnice. Na nultom nivou se nalazi sala za čekiranje putnika. Prvi sprat je rezervisan za putnike u odlasku dok je drugi sprat samo za dolazne putnike.

Ideja o izgradnji novog pristaništa nastala je 2006. Projekti su bili gotovi 2008, a već sledeće godine počela je izgradnja koja je ukupno koštala preko 560 miliona evra.

Ispod pristaništa se nalazi aerodromska železnička stanica za liniju lake železnice "CDGVAL" koja ga povezuje sa pristaništem S3 (Parisien) i sa centralnom zgradom terminala 2E. Vozu je potrebno dva minuta da pređe razdaljinu od 700m između S4 i S3.

Novo pristanište je prostrano i svetlo. Enterijer je opremljen savremenim materijalima, a posebno se pazilo na atmosferu čekaonica ukrašenih drvenim podovima, vodenim zidovima, biljkama u parteru i na zidovima prema projektu čuvenog dizajnera enterijera Taro Suzukija.

U okviru pristaništa S4 napravljen je i najnoviji i najveći salon za poslovne putnike Air France-a. Salon zauzima površinu od 3000 kvm i dizajnirao ga je studio Brandimage. Salon je inspirisan parkom. Nalazi se u centru pristanišne zgrade.

U njemu postoje zone za odmor i relaksaciju, za rad, bife sa besplatnom hranom i pićem kao i brojne čekaonice koje odlikuje prijatna atmosfera.

Salon je pokriven bežičnim internetom, a u njemu se nalaze prostori za rad opremljeni desktop i iPad tablet računarima.