Novi međunarodni aerodrom u katarskoj prestonici Dohi je otvoren za redovan putnički saobraćaj u utorak 29. aprila 2014. godine.

Hamad International Airport je impresivan moderan aerodrom koji se nalazi istočno od centra Dohe na samoj obali mora.

Prvi putnički avion u redovnom saobraćaju je bio Airbus A320 domaće aviokompanije Qatar Airways, koja je juče (29. aprila) uspostavila redovnu liniju sa novog aerodroma do Larnake.

Qatar Airways će celokupan saobraćaj prebaciti na novi aerodrom od 28. maja.

Za sada je osim Qatar Airwaysa samo još deset avioprevoznika prebacilo letove na novi aerodrom: Biman Bangladesh Airlines, Flydubai, Air Arabia, Iran Air, Air India Express, Yemenia Airways, Pakisat International Airlines, Nepal Airlines, Syrian Air i Pegasus Airlines. Ostale kompanije će se preseliti od 28. maja.

Aerodrom čija je izgradnja koštala 17 milijardi dolara je više puta odlagao otvaranje, a u decembru prošle godine je otvoren za kargo saobraćaj.

Novi aerodrom bi trebalo da zameni postojeći koji će biti zatvoren. Očekuje se da novi aerodrom preuzme i IATA kod starog aerodroma (DOH). Kapacitet međunarodnog aerodroma "Hamad" je 30 miliona putnika godišnje čime će on uspešno stati rame uz rame sa konkurentskim aerodromima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima se bori za glavnu raskrsnicu između Istoka i Zapada.

Planirano je da aerodrom kompletno bude završen i operativan u punom kapacitetu od 2015. godine kada će moći da primi do 50 miliona putnika godišnje.

Hamad International će imati 65 kontaktnih gejtova za širokotrupne avione kada bude kompletno završen. Za sada je u funkciji 41 ovakav gejt. Novi terminal ima veliki trgovačko-ugostiteljski centar sa 104 prodavnice i 30 kafića i restorana. Na prostoru od preko 25 hiljada kvadrata nalaze se i aerodromski saloni za putnike biznis klase, a u kompleksu aerodroma se nalaze i hotel kao i manji hotel za tranzitne putnike sa sto soba.

Novi aerodrom će omogućiti brže širenje nacionalnog avioprevoznika Qatar Airwaysa koji je najavio i prvu redovnu liniju superdžambom. Najveći putnički avion na svetu (Airbus A380) će biti angažovan na redovnoj liniji ka londonskom aerodromu Heathrow počev od 4. juna.