Osmatračnica na krovu terminala 2A na aerodromu u Budimpešti biće ponovo otvorena od 9. avgusta pošto je završeno njeno renoviranje. Obnovljena terasa je urađena u skladu sa najvišim međunarodnim bezbednosnim propisima.

Popularna terasa za posmatranje aviona na ovom aerodromu je zatvorena pre četiri godine zbog izgradnje SkyCourt centralnog terminala i sada će ponovo biti otvorena za javnost. Kapacitet terase je 280 posetilaca u isto vreme.

Tim povodom uprava aerodroma je organizovala otvoreni vikend od 9. do 11. avgusta kada će pristup osmatračnici biti besplatan za sve posetioce u periodu od 8 do 20 časova svakog dana.

Nakon toga od 12. avgusta osmatračnica će nastaviti da radi redovno i primaće posetioce non stop, ali uz plaćanje ulaznice koja će koštati 400 forinti (150 dinara). Karta važi samo za jedan ulaz.

Ulazak na terasu je sa Terminala 2A, iz odlaznog hola (nivo 3). Posetioci će moći da na terasu unesu hranu i piće koje kupe na terminalu (pre ulaska). Aerodrom je takođe omogućio besplatan wifi interenet na terasi. Ona će ujedno predstavljati i zonu za pušače na aerodromu.

Terasa je bila privremeno otvorena na jedan dan u oktobru 2011. kada je aerodrom posetio superdžambo (Airbus A380) nemačke Lufthanse. Ova kompanija je tada obavila promotivni let do Budimpešte u čast prijema novog aviona u flotu. Tog dana na aerodromu u Budimpešti je bilo preko 10.000 posetilaca koji su želeli da vide najnoviji i najveći avion na svetu. Zbog ogromnog interesovanja i posetilaca i medija uprava je donela odluku da privremeno otvori  terasu tog dana.


Foto: Radovi na renoviranju terase na T2A, u pozadini novi SkyCourt, (c) bud.hu