Let Čikago – Beograd preko Zagreba, američke čarter aviokompanije Swift Air u organizaciji turističke agencije "Air Plus" otkazan je u petak kasno uveče po lokalnom američkom vremenu. Iako su putnici bili registovani za let i sve je bilo spremno za ukrcavanje, stiglo je obaveštenje da se let otkazuje. Razlog za otkazivanje leta je u odbijanju američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA) da odobre poletanje. Uprkos brojnim nejasnim informacijama o razlogu za otkazivanje leta, još uvek nedostaje zvanično saopštenje organizatora ovog leta.

Let iz Čikaga trebalo je da bude obavljan tokom cele letnje sezone, jednom nedeljno. U početku je "Air Plus" planirao dva direktna leta: jedan za Zagreb a drugi za Beograd ali su, zbog veoma slabog interesovanja putnika iz Hrvatske, ova dva leta spojena pa je u subotu posle podne trebalo da avion 767-200 Swift Air-a prvo sleti u Zagreb a potom i u Beograd. Osim prvog leta na ovoj sezonskoj liniji otkazani su svi ostali letovi do kraja sezone.

Kako nam je rečeno u beogradskoj agenciji Unidea Travel, koja je bila jedan od zvaničnih prodavaca aviokarata za ove letove, interesovanje putnika je bilo veliko i prvi letovi su bili rasprodati. U agenciji su nam potvrdili da će putnicima biti refundiran novac u punom iznosu. Ni oni nisu mogli da nam daju zvanične razloge za otkazivanje letova. Rekli su nam da se očekuje saopštenje predstavnika Air Plus-a iz SAD, Dušana Milićevića, koji će se u sredu obratiti javnosti u Srbiji tokom jutarnjeg programa RTS-a.