Dva grčka avioprevoznika Olympic Air i Aegean Airlines još će morati da sačekaju pre nego što se i zvanično ujedine. Na odluku o spajanju dva prevoznika uticaće Evropska komisija koja treba da proveri da li planirano spajanje ispunjava evropske zakone o zaštiti konkurentnosti. Evropska komisija (EK) je donela odluku da odloži odlučivanje po ovom pitanju za septembar ove godine.

Dve kompanije su spremne na odluku ma kakva ona bila. One već rade zajedno na racionalizaciji mreže linija kako bi buduće spajanje proteklo lako. Međutim, ukoliko EK ne odobri spajanje onda će 20 miliona evra koliko je Aegean uplatio na ime avansa biti pretvoreno u udeo u vlasništvu. U slučaju negativnog odgovora EU Aegean će psotati vlasnik 19,9% Olympic Air-a.

Dve kompanije već godinama grcaju u dugovima, a zajedno su nedovoljno jake da se odupru sve jačoj konkurenciji lowcost kompanija koje osvajaju Grčku. To je i jedan od glavnih razloga za planirano spajanje. Dve kompanije zajedno kontrolišu samo 16% međunarodnog saobraćaja sa grčkih aerodroma, a najveći konkurenti su im Ryanair i Easyjet .

Radeći na racionalizaciji mreže linija Olympic je danas najavio gašenje dve linije u domaćem saobraćaju. Od 14. oktobra 2013. ukidaju se linije Atina – Solun i Atina – Heraklion (Krit), a ranije je već ukinuta linija Atina – Rodos.