Odbor direktora Alitalije je u petak, 13. juna kasno uveče prihvatio ponudu Etihad Airwaysa čime je i zvanično odobreno ulaganje arapske u italijansku aviokompaniju.

Mesecima su trajali pregovori dve strane o privatizaciji Alitalije. Etihad Airways, koji je nacionalni avioprevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, je planirao da izvrši dokapitalizaciju italijanskog nacionalnog avioprevoznika koji se suočava sa bankrotom.

Nedavno je Etihad izašao sa finalnim predlogom i ostalo je još da odbro direktora Alitalije pristane na predložene mere koje je Etihad postavio kao uslov da do ulaganja dođe.

Sada, kada je i poslednja prepreka preskočena može se očekivati brza realizacija posla koji dogovoren u možda i poslednjem trenutku za Alitaliju, sudeći po informacijama da bi već od avgusta ova kompanija ostala bez keša potrebnog za obavljanje saobraćaja.

Umesto da bankrotira Alitalia će dobiti 1,23 milijardi evra fazno do 2018. godine, a za uzvrat će Etihad postati vlasnik 49% kompanije i imaće mogućnost da učestvuju u upravljanju kompanijom.

 

……………………………………….
Karikatura: Allahitalia,
(c)
PORTOS, Franko Portinari
 

Prva mera sa kojom će se suočiti Alitalija je otpuštanje skoro petine zaposlenih. Predviđeno je da najmanje 2.200 od ukupno 12.800 radnika ostane bez posla. Drugi detalji dogovora još nisu poznati.

Prema pisanju italijanskih medija ekspresno je zakazan sastanak menadžmenta sa predstavnicima sindikata kako bi se što pre postigao dogovor o predloženim merama otpuštanja radnika. Stručnjaci tvrde da će to biti veoma teški i naporni pregovori, ali i da oni moraju biti završeni do sredine jula, kako bi kompanija što pre počela da dobija finansijske injekcije od Etihada za hitni oporavak.