Beograd bi mogao da bude povezan sa Ženevom direktnom avionskom linijom već od jeseni. Precizni podaci o novoj liniji nisu još uvek poznati, ali je švajcarski nacionalni avioprevoznik Swiss International Air Lines zainteresovan za pokretanje ove linije.

Nova linija bi trebalo da bude celogodišnja. Razmatraju se letovi dva puta nedeljno tokom zimskog reda letenja i tri puta nedeljno tokom letnjeg reda letenja.

Ženevski aerodrom već dosta dugo traga za avioprevoznikom koji bi povezao ovaj grad sa Beogradom pošto prema svim internim istraživanjima i prema broju registrovanih putnika na ovoj ruti postoji veliki potencijal za redovnu liniju.

Na sajtu Routes Shop preko koga aerodromi tragaju za novim aviokompanijama ženevski aerodrom je naveo da je Beograd nepokrivena destinacija koja ima potencijal za 3 do 5 nedeljnih letova, kao i da se radi o značajnom poslovnom i etničkom tržištu.

Prilikom nedavnog boravka u Ženevi, urednik sajta Aviokarta.net je razgovarao sa našim ljudima koji žive u ovom gradu i oni su svi na prvom mestu naveli problem nedostatka direktne linije.

"Svaki put kada letim do Beograda preko Ciriha u avionu bude veoma veliki broj putnika koji kao i ja nastavljaju dalje ka Srbiji. Sigurna sam da bi direktna linija bila veoma uspešna, a brojnoj srpskoj zajednici u ovom delu Švajcarske i okolnim francuskim regionima direktna linija bi značila mnogo bolje veze sa porodicom i prijateljima", kaže Maja, koja radi u Ženevi.

U Swissu raspolažu tačnim brojem putnika koji putuju između Ženeve i Beograda preko Ciriha i sigurno je to bio razlog da se razmotri otvaranje direktne linije, koja bi sasvim sigurno povećala i potražnju. U ovoj kompaniji, inače beleže izvanredne rezultate poslovanja u Srbiji. Samo u prva četiri meseca ove godine značajno je porastao broj putnika na letovima Swissa iz Beograda.

U januaru je bilo za 10% više putnika, u februaru i martu za 15%, a u aprilu je povećanje iznosilo i do 20%. Zbog ovako velike potražnje Swiss je na liniji od Ciriha do Beograda u potpunosti prešao na avion Airbus A320, a u poslednje vreme skoro svaki drugi let obavlja i većim avionom Airbus A321.

Ženeva
Ženeva je grad na jugozapadu Švajcarske. Nalazi se na ženevskom (Lemanskom) jezeru na mestu gde iz njega izvire reka Rona. Ovaj grad je drugi po veličini u Švajcarskoj. U njemu se nalaze sedišta brojnih međunarodnih organizacija, a najpoznatije su Ujedinjene nacije. Znamenitosti Ženeve su osim Palate nacija i čuveni vodoskok (Jet d'eau) visok 140m i katedrala Svetog Petra. U Ženevi i okolini (uključujući i francuske regione) živi veliki broj Srba. Ovaj grad je drugi u svetu po kvalitetu života.