Nakon smirivanja situacija u Libiji i prestanka borbi između snaga Gadafijevog režima i pobunjenika, aviokompanije počinju sa povratkom na libijske aerodrome.

Prva kompanija koja je načinila povratak je Turkish Airlines, koja je 15. septembra obnovila redovan saobraćaj sa Bengazijem, drugim po veličini libijskim gradom, na istoku zemlje. Turkish Airlines će leteti četiri puta nedeljno između Istanbulskog aerodroma Ataturk i Bengazija.

Iako pre libijskih sukoba nije leteo tamo, mađarski avioprevoznik Malev, je takođe najavio uspostavljanje vazdušnog saobraćaja sa ovom severnoafričkom zemljom. Avioni ove kompanije počeće sa letovima između Budimpešte i Tripolija od 23. oktobra 2011. Let će biti obavljan pet puta nedeljno.

Većina aviokompanija koja je ranije letela do libijskih gradova počeće od oktobra da obnavlja letove. Za 1. oktobar planirani su letovi iz susednih zemalja: Air Algerie iz Alžira, Tunisair iz Tunisa i Egypt Air iz Kaira. Istog dana bi u Tripoli trebalo da sleti i Lufthansin avion iz Frankfurta. Kasnije tokom oktobra u Tripoli se vraćaju i Air Malta, BMI i Royal Jordanian.

Pored Turkish Airlines-a na aerodrom u Bengaziju počeće da sleću i Egypt Air, Tunisair i Royal Jordanian tokom oktobra.

Srpski avioprevoznik Jat Airways je pre sukoba održavao redovnu i veoma popularnu liniju Beograd – Tripoli ali je ona obustavljena kada su i sve ostale aviokompanije obustavile saobraćaj. Na početku sukoba u ovoj afričkoj zemlji, Jat Airways je obavio veliki broj evakuacionih letova, spašavajući državljane Srbije i okolnih zemalja.

Povodom obnavljanja letova sa Libijom, nismo dobili od Jat Airways-a odgovor, da li je u planu i njihov povratak u Tripoli.