Jučerašnje prizemljenje turske čarter aviokompanije Sky Airlines izazvalo je velike probleme u Nemačkoj, Holandiji, Poljskoj, ali na svu sreću ne i u Srbiji.

Iako dve naše agencije imaju ugovore o prevozu sa Sky Airlinesom, one su uspele uz pomoć svih nadležnih državnih institucija da obezbede alternativne letove u  veoma kratkom roku.

Putnike koji treba da se vrate sutra (06. juna) iz Antalije i one koji sutra počinju svoje letovanje prevešće aviokompanija Turkish Airlines. Aviokompanija Freebird Airlines preuzela je naredna tri leta iz Beograda (09, 10 i 12. juna) kao i jedan let iz Niša (12. juna). Agencije "1 A Travel" i "Travelexpert" obezbedile su hitnu zamenu za prve letove. Svi ostali letovi koji su planirani prema programima za ovu letnju sezonu umesto Sky Airlinesa obaviće drugi prevoznici, a pregovori za celu sezonu su intenzivni i u toku su.

Postoji mogućnost da Freebird Airlines i Atlas Jet preuzmu sve planirane letove do kraja sezone.

"Ubrzano se radi na prevazilaženju problema odnosno na preusmeravanju putnika na druge dve aviokompanije koje će ih preuzeti. Sigurni smo da neće biti problema sa tim", rečeno je za Aviokarta.net u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, koji od jutros radi na izdavanju dozvola za ove letove po ubrzanom postupku.

Kako Aviokarta.net saznaje, dve agencije koje su juče ostale bez avio prevoznika su se odmah
obratile nadležnim državnim organima sa kojima su zajedno radili na prevazilaženju problema. U rešavanje problema uključile su se i nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA, Ministarstvo finansija i privrede – Sektor turizma, Ministarstvo saobraćaja, aerodrom "Nikola Tesla" Beograd, aerodrom "Konstantin Veliki" Niš i Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Uz veoma brzu reakciju svih i uz koordinirani rad problem je rešen veoma brzo i to tako da putnici nemaju ni najmanje neprijatnosti i nesigurnosti. Naši putnici će zahvaljujući tome proći bez ikakvih posledica, za razliku od velikog broja nemačkih, holandskih i poljskih putnika.

Aviokompanija Sky Airlines, je juče prestala sa svim operacijama zato što je njena matična kompanija, turska "Kayigroup" bankrotirala čime su i sve njene ćerke kompanije automatski stale. Osim Sky Airlinesa, sa radom je prestao i veliki tursko-nemački turoperator GTI, zbog čega je na stotine evropskih turista ostalo u Antaliji bez rešenja za povratak kućama, dok će hiljade turista širom Evrope ostati bez svog letovanja ove godine.