Holandska nacionalna aviokompanija KLM, obavila je juče, 29. juna 2011. prvi komercijalni let u redovnom aviosaobraćaju koristeći biokerozin.

Avion Boeing 737-800 u prepoznatljivoj plavoj kolornoj šemi, poleteo je sa aerodroma Shiphol prema aerodromu Šarl de Gol u 12:30 časova. U avionu na liniji Amsterdam-Pariz sa brojem leta KL 1233 bilo je 171 putnika. To je bio prvi od planiranih 200 redovnih letova na biokerozin, koliko će KLM obaviti do kraja septembra. Planirano je da svi letovi budu na liniji ka Parizu.

Izvršni direktor KLM-a, Kamil Jurlings, ponosno je istakao, tim povodom, da je KLM vodeća kompanija u svetu koja je pokazala da su inovativnost i održivi razvoj u neraskidivoj vezi. "KLM je otvorena za upotrebu različitih materijala koji će za cilj imati održivost aviokompanije a ujedno i smanjenje emisije ugljen-dioksida, smanjujući tako negativni uticaj na biodiverzitet i hranu".

Prva fabrika biogoriva u Evropi
Airbus će zajedno sa rumunskom aviokompanijom TAROM sagraditi prvu fabriku avionskog biogoriva u Evropi. Ova fabrika će biti blizu Bukurešta a za proizvodnju će koristiti biljku uljaricu koja je u Srbiji poznata po imenom Lanik (Camelina Sativa).

Biokerozin je mešavina kerozina i biogoriva. Upotreba biokerozina u aviosaobraćaju je potpuno sigurna. Posebna pogodnost ovog goriva je što ne zahteva promenu aviomotora ili aviona. Biogoriva spadaju u obnovljive izvore energije za razliku od fosilnih goriva. Ova goriva emituju manje ugljen-dioksida ali i drugih otrovnih materija kao što je azot-oksid koji je najveći izazivač brojnih oboljenja disajnih organa.

KLM se bavi istraživanjem korišćenja biogoriva od 2007. godine. Ova kompanija je u novembru 2009. obavila prvi tehnički let (bez putnika) na biogorivo a juče se ova kompanija i zvanično upisala u istoriju civilnog vazduhoplovstva obavljajući prvi let u redovnom saoraćaju na biokerozin. Asocijacija za testiranje i proveru materijala – ASTM, bila je obavezna da odobri upotebu biokerozina i da stekne detaljan uvid u proces njegove proizvodnje i u specifikaciju njegovog sastava. U KLM-u ističu da je upotreba ovog goriva sigurna ali da je zbog nedostatka masovnije proizvodnje njegova upotreba izuzetno skupa. Stručnjaci KLM-a se nadaju da će porasti potražnja za biogorivom čime bi se i povećala proizvodnja što bi značilo i pad cena. Sada kada je upotreba ovog goriva sertifikovana otvorena su vrata da i druge aviokompanije krenu stopama KLM-a.